Reiseliv

På Sør- og Østlandet er snøsmeltingen i full gang, og dette kan føre til flom på flere av campingplassene i de berørte områdene.

Flere campingplasser risikerer skadeflom

NVE varsler skadeflom og NHO Reiseliv er bekymret for campingplassene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi anbefaler kommuner, næringsliv og alle som bor langs flomutsatte elver og innsjøer å gjøre forebyggende tiltak de neste dagene, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Ekstra mye snø

­Enkelte steder ligger det nå 1,5 til 3 ganger så mye snø som normalt for denne tiden av året. Dette gjelder særlig i områdene hvor snøsmeltingen vil renne ut i Gudbrandsdalslågen, Trysilelva, Glomma-, Drammen-, Numedalslågen og Skiensvassdraget. Med snøsmeltingen i gang, er det nå særlig lavlandsinnsjøer som er utsatt. Dette er innsjøer som ligger under ca. 500 moh., som Mjøsa, Øyeren, Krøderen, Randsfjorden, Sperillen og Tyrifjorden.

– Hvordan flomsituasjonen utvikler seg, avgjøres nå helt og holdent av været. Langtidsprognosene fra Meteorologisk institutt ser gunstige ut for den kommende uken. Med den mengden snø som ligger i fjellet vil snøsmeltingen ta tid, og vi går derfor inn i en periode hvor flommen er svært følsom for regn og høye temperaturer, sier Lund.

Store utfordringer

Bransjesjef for camping i NHO Reiseliv, Jarle Buseth, forteller til Reiseliv1 at noen av deres medlemmer har utfordringer med flomberedskapen. Ifølge Buseth blir også flere nektet utbygging, og får derfor ikke utviklet sine produkter og tjenester videre.

Jarle Buseth er bransjesjef for camping i NHO Reiseliv. Foto NHO Reiseliv

– Hvor mange campingplasser i disse områdene kan bli berørt?

I og med at campingplasser stort sett ligger langs vassdrag er det mange som kan bli berørt. For eksempel langs Gudbranddølselva, Hunderfossen, Sveastranda ved Gjøvik, Steinvik i Brumunddal, Valdres Camping for å nevne noen.

– Har campingbransjen blitt flinkere til å forberede seg på flom de siste årene?

– De fleste har blitt flinke til å følge med og tar høyde for at det kan bli flom. Flere campingplasser har satt opp egen varsling, slik at de blir advart før flommen når et kritisk punkt. Flere campingplasser holder også tilbake bookingen, lager flomvern for å være forberedt. Kommunene er ikke alltid så behjelpelige heller, for eksempel neketes noen campingplasser å gjøre utbedringer grunnet strandsonen.

– Er det mange som må stenge driften helt eller delvis?

– Ja, det er det. Dersom en campingplass blir stående under vann blir underlaget ødelagt, som igjen fører til at man ikke kan ta inn gjester. Og det er ikke lett å vite hvor lang tid man må holde stengt. Flere campingplasser er også sårbare i denne perioden. Flom kan ødelegge oppstarten med langhelger og pinse mye av oppstarten, som alltid er dyr. Kontoen er ofte tom etter flere måneder med vinter, svarer Buseth.

Powered by Labrador CMS