Regjeringen reduserer prisene på en rekke flyruter i distriktene fra 1. april 2024 med opptil 50 prosent.

Foto

Terje Pedersen / NTB

Flyprisene på Vestlandet og i Nord-Norge skal kuttes kraftig neste år

Publisert: 15. mars 2023 kl 09.25
Oppdatert: 15. mars 2023 kl 11.18

De regionale flyrutene er en viktig del av samferdselstilbudet i distriktene, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i en pressemelding.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at dette vil gjøre det lettere og billigere å reise langs kysten.

– Lavere priser vil bedre hverdagen for mange på Vestlandet og i Nord-Norge, sier Vedum.

– Det er en gledens dag for alle oss som er opptatt av å binde Norge sammen, sier finansministeren til NTB.

Halverte priser og flere avganger

Prisene på de såkalte FOT-rutene, som er ruter primært på Vestlandet og i Nord-Norge der staten kjøper inn tjenestene for å sikre et tilbud der det ikke er økonomisk lønnsomt, blir halvert fra 1. april 2024. Det skjer som en del av utlysning av nye kontrakter på disse rutene, som kommer senere i vår der fristen for å levere tilbud er to måneder etter utlysningen.

I dag er billettprisene på FOT-rutene regulert gjennom at regjeringen har satt en maksgrense på hvor mye en billett skal koste. Et mål om halvering av prisene og flere avganger på disse rutene var også en del av Hurdalsplattformen til regjeringen, og nyheten Vedum og Nygård presenterte onsdag innebærer at staten nå vil ta en større del av regningen til flyselskapene.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg skal det «legges bedre til rette» for mer tilgjengelighet fra Helgeland og nordover, og rutestrukturen skal endres i Finnmark og Nord-Troms.

Flyruten Stord-Oslo tas også inn i FOT-ordningen. Røros lufthavn skal få fly som står parkert der over natta, slik at fly ikke blir innstilt på grunn av morgentåka. Kapasiteten på FOT-rutene skal øke i tråd med at man venter mer etterspørsel, også på helikopterruta Værøy-Bodø.

Ledige stillinger – reiseliv