Foto

Marius Beck Dahle/Werksted

Gode bestillingstall for Havila Kystruten, til tross for forsinket levering av skip

Publisert: 25. januar 2023 kl 13.14
Oppdatert: 25. januar 2023 kl 13.14

– Dette er veldig gode og positive tall for oss. Vi er glade for at det er mange der ute som er nysgjerrige på oss og som forstår at vi har stått i utfordringer som har vært utenfor vår kontroll. Opplevelsen vår er at mange ønsker å reise med helt nye og moderne skip, som gir opplevelsen rundt den historiske kystruten en ny dimensjon. Vi tror en kombinasjon av store lugarer, høy grad av komfort og et unikt matkonsept treffer godt i markedet, sier administrerende direktør Bent Martini.

– Nå blir det opp til oss å vise oss den tilliten verdig, og levere et fullverdig produkt langs norskekysten, i tråd med avtalen vi har med norske myndigheter. Og det skal vi gjøre med de mest miljøvennlige og bærekraftige skipene som noen gang har betjent den historiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes, sier Martini.

Utsatt levering av Havila Polaris

Forrige uke avsa «Irish High Court» i Dublin en kjennelse som gir Havila Kystruten rett til å betale gjeld til det opprinnelige leasingselskapet GTLK til en sperret konto i EU, for kystruteskipene Havila Polaris og Havila Pollux. Kjennelsen er lik den Havila Kystruten fikk i «High Court of Justice» i London i desember. For å frigjøre sikkerheten på skipene, trenger Havila Kystruten en lisens fra den irske sentralbanken. Det er forventet at det vil ta opp mot 10 virkedager å få denne på plass.

I påvente av gyldig lisens fra den irske sentralbanken, som praktisk løser utfordringene, har Havila Kystruten besluttet å utsette Havila Polaris sin oppstart i rute til 5. mars 2023. Det betyr at avgangene planlagt til 11. februar og 22. februar er kansellert.

– Vi har ikke hatt mulighet til å ta levering av ferdigstilte Havila Polaris før denne kjennelsen var på plass, og før vi har på plass en gyldig lisens. At vi nå har besluttet utsette oppstarten av Havila Polaris er naturlig nok sterkt beklagelig for våre kunder, samarbeidspartnere, vår oppdragsgiver, kystsamfunnene og ansatte. Samtidig har dette hele veien vært en situasjon utenfor vår kontroll, som vi nå heldigvis ser en løsning på, sier administrerende direktør Bent Martini.

Lisensen fra den irske sentralbanken vil også gjøre sitt til at Havila Kystruten kan fullføre den nye finansieringen av sin kystruteflåte.

Saken fortsetter under annonsen

– Hverken våre finansieringspartnere eller vi har ønsket å havne i en rettslig tvist for å ta levering av Havila Polaris og etterhvert Havila Pollux. Derfor har avklaringene vi har fått den siste tiden vært viktige for oss.

– Vi er glade for at våre nye finansieringspartnere har støttet oss i prosessen, og nå er klare for å refinansiere skipene våre. Det betyr at alle bindinger til det opprinnelige leasingselskapet er brutt og at vi kan se fremover for å levere på oppdraget vi er gitt, avslutter Bent Martini.

Hvem som skal finansiere flåten til Havila Kystruten blir offentliggjort så snart lisensen er på plass og lånedokumentasjonen er ferdig.