Reiseliv

Gourmetrestauranten – Experience

Gourmetkokk og restauranteier Kim Tore er frustrert over regelverket

For snart seks år siden åpnet Kim Tore en eksklusiv restaurant på en låve i Henning i Steinkjer. Nå vil han holde kurs, men får ikke lov å reklamere for det han ønsker å lære bort.

Publisert Sist oppdatert

­– Man skulle ikke tro at man levde i det 21. århundre. Det er sykt at det er ulovlig å reklamere for vin- og ølsmaking i 2023. Hvordan skal vår bransje klare å lokke til oss gjester? Utrolig nok får man lov å brygge øl i Norge, men man har ingen markedskanaler.

Det sier kokken Kim Tore Sjøbakk til Steinkjer-Avisa. Etter flere år som Michelin-kokk i London, har han siden høsten 2017 drevet restauranten Experience på Bjerkem gård i Henning. Det var trolig noen som ristet på hodet, som hadde liten tro på satsingen, men sannheten er at det er veldig eksklusivt for noen – det å få komme til et sted i virkelig landlige omgivelser å nyte god mat og drikke.

– Etter 12 år i London ser jeg hvor eksklusivt dette er. Og det er det heldigvis flere som gjør. Når jeg kjører på jobb fra Steinkjer til Henning, kjører jeg forbi et flott landskap, ser dyr på beite, ja, til og med ville dyr. Det er mange flere enn jeg som synes det er veldig eksklusivt.

Kan ikke reklamere for vin- og whisky smaking

– Vi har så vidt lansert vin- og whisky-smaking, men vi kan ikke reklamere for det. Det er helt håpløst! På slike kurs kan man komme i store grupper – i motsetning til på middager. Da tar vi bare imot små grupper. Vi tror at vin- og whisky-smaking kan være et tilbud som kan friste det lokale bedriftsmarkedet – og kanskje også private grupper. Vi snakket om et avslappet seminar med smaking, forteller kokken og restauranteieren, som for tre år siden serverte en gruppe på 15 personer konjakk fra 1850.

– Man må prøve å tilpasse seg et marked som vi vet finnes. Vi har importlisens, så vi har også andre spennende drikker å tilby. Typer det er umulig å få kjøpt i Norge. Det gjelder også vin. Man kan reklamere for kurs og undervisning, men det et poengløst med vinkurs uten å smake.

Fortsatt røde tall

Etter sju års drift sier han at de fremdeles er walk i progress – at alt ikke er perfekt og at de fortsatt lærer.

– To måneder før pandemien kom, hadde vi planer om å utvide åpningstiden. Det var perfekt timing, sier Kim Tore ironisk.

– Det så virkelig lovende ut, men så kom pandemien og ødela for oss. Og etter pandemien har det vært veldig opp og ned. Fikk ikke kundene korona, fikk vi det. Det var avbestillinger hele tiden er periode da koronaen gikk sin seiersgang.

– Hvordan går egentlig bedriften?

– Det har vært rimelig røde tall de siste tre årene, men vi har veldig fleksible huseiere, og vi er veldig fleksible selv. Men vi har inntekt så vi greier oss, sier Kim Tore, som sammen med kona jobber for fem, minst, når det står på som verst.

– Det er mange som har booket bord nå, så sommeren ser lovende ut.

Powered by Labrador CMS