Gardermoen er størst i Norden når det gjelder antall flyvinger.

Gardermoen er størst i Norden når det gjelder antall flyvinger.

Foto

Javad Parsa / NTB

Her er Gardermoen helt på topp i Norden

Publisert: 30. mai 2023 kl 09.36
Oppdatert: 30. mai 2023 kl 09.36

Det er noen måneder siden Oslo Lufthavn mistet posisjonen som størst i Norden når det gjelder antall reisende. Den posisjonen tok Kastrup Lufthavn ved København tilbake tidligere i år, skriver flysmart24.

Det hindrer imidlertid ikke at den norske hovedflyplassen likevel kan smykke seg med tittelen «størst i Norden» når det gjelder antall avganger pr dag.

En viktig del av forklaringen er den store innenrikstrafikken Norge har og som langt overstiger dansk innenriks, av naturlige årsaker.

Logger all trafikk

Det viser er fersk oversikt fra den europeiske flysikringsorganisasjonen Eurocontrol, som logger alle ankomster og avganger på de europeiske lufthavnene.

Oversikten flysmart24 her kan presentere, er oppdatert til og med siste uke.

Den viser antall flyvinger per dag, og at Schiphol-flyplassen i Amsterdam er størst, foran Istanbul Airport.

Saken fortsetter under annonsen

10 på topp-listen ser ser slik ut:

  • 1. Amsterdam Schiphol – 1 363
  • 2. Istanbul Airport – 1 344
  • 3. Paris Charles de Gaulle – 1 303
  • 4. London Heathrow – 1 293
  • 5. Frankfurt Int. Airport – 1 150
  • 6. Madrid Barajas – 1 065, 7. Barcelona Int. Airport – 899, 8. München Int. Airport – 863, 9. Palma de Mallorca – 784 og 10. Roma Fuimicino – 732.

Plasseringen for de Nordiske:

  • 12. Oslo Lufthavn – 717
  • 14. Kastrup København – 701
  • 20. Stockholm Arlanda – 600
  • 34. Helsingfors Vanda – 411
  • Keflavik har ikke stor nok daglig trafikk til å bli med på Eurocontrols liste over de 40 største.

Vokser fra Oslo

Som flysmart24 har fortalt tidligere, har det i årevis pågått en konkurranse mellom Oslo og København om å være størst i Skandinavia.

Da er antall passasjerer det viktigste, siden det er dette flyselskapene ser etter når de planlegger nye ruter. Da er passasjer-potensialet avgjørende.

Saken fortsetter under annonsen

Her har Kastrup den klart ledende rollen, og den ble økt siste måned.

I april hadde Oslo Lufthavn 1,9 millioner passasjerer, mens Kastrup hadde 2,2 millioner. Måneden før var avstanden bare på et tusentalls reisende, men økte altså ril 220 000 i løpet av bare en måned.

Endrede reisevaner

For Avinor er flytrafikken fortsatt et godt stykke under det normale før pandemien, og da sammenligner man med siste hele normalår som var 2019. I april var trafikken 41 prosent større enn i fjor, men den samlede trafikken nesten 20 prosent under det nivået i 2019.

– Konsekvenser av endrede reisevaner, usikkerhet som følge av krigen i Ukraina, høy prisvekst og økt rentenivå bidrar til at trafikken fortsatt ikke er tilbake på nivåene før koronapandemien, sier konsernsjef i Avinor, Abraham Foss.

Han sier at trafikkutviklingen og reisemønsteret indikerer at det er innen ferie- og fritidsreisende innhentingen har vært sterkest. Forretningsreisende ligger fortsatt bak nivåene før pandemien.