Nå åpner også skattemotstanderne i Høyre for at norske turistkommuner skal kunne sende en ekstraregning til besøkende utlendinger.

Foto

Istock/GCShutter

Høyre vurderer turistskatt i enkelte kommuner

Publisert: 24. mars 2023 kl 09.46
Oppdatert: 24. mars 2023 kl 09.46

­– Vi ønsker dette på plass, og ønsker at det kommer i gang fort, sier Line Renate Samuelsen, daglig leder i Destination Lofoten til Dagsavisen.

Det hun snakker om er turistskatt, eller besøksbidrag som tilhengerne av en slik skatt gjerne kaller det.

De siste årene har utenlandske turister virkelig fått øynene opp for Norge som turistdestinasjon. Det har gitt klingende mynt i kassa til reiselivsnæringen, men samtidig gitt en del utfordringer for turistkommunene.

Slitasje på infrastruktur som turstier og toaletter, forurensing og problemer knyttet til for eksempel avfallshåndtering kommer med på lasset når veldig mange mennesker besøker en liten kommune på kort tid.

Tidligere i år varslet regjeringen at de jobber med å innføre en turistskatt, slik mange andre europeiske land har. Den konkrete løsningen på hvordan regjeringen vil legge opp en slik skatt er ikke klar, men det kan for eksempel være en ekstra skatt på hotellovernattinger, reiselivsbedrifter eller cruiseanløp. Lofoten ligger an til å få innføre dette som et pilotprosjekt ganske snart.

Så langt har det største opposisjonspartiet Høyre vært imot turistskatt. Men nå kan partiet snu. På landsmøtet til helgen skal de behandle en storresolusjon om kommunepolitikk. Og i den resolusjonen har partiet lagt inn en formulering om at også Høyre nå vil la kommunene innføre turistskatt.

Lokal turistskatt

Saken fortsetter under annonsen

 

– Vi foreslår ikke en innføring av en nasjonal turistskatt, men foreslår å åpne for at kommuner som belastes uforholdsmessig mye av den økte turismen, kan ha en slik mulighet lokalt. Dette kan for eksempel gjelde oppgradering av offentlige toaletter eller søppeltømming. Men eventuell innretning og nivå må selvsagt utredes nærmere. Dersom landsmøtet skulle gå inn for et slikt vedtak er det også naturlig at Høyres skatteutvalg tar med seg dette videre inn i sitt arbeid.

Frykter at Norge kan bli for dyrt

NHO Reiseliv er enig med Høyre, at det er behov for å finne gode fellesgodeløsninger, men maner til forsiktighet og en rettferdig skattlegging. Fagdirektør for næringspolitikk Ole Michael Bjørndal sier de er «kritiske til forhastede løsninger der en allerede tungt beskattet turistnæring blir pålagt nye skatter uten en helhetlig plan». Men de er ikke nødvendigvis helt kritiske til et pilotprosjekt, slik regjeringen i første omgang legger opp til.

– Det viktigste er at det ikke innføres nye skatter på hotellovernatting eller andre reiselivsbedrifter som betaler vanlige skatter og avgifter i dag. Men hvis vi ser på for eksempel en lokal løsning som legges på forurensingsleddet, som ilandstigning av cruise, bobiler eller biler, så vil ikke vi avvise pilotene, sier Bjørndal.

NHO Reiseliv er redde for at Norge, som allerede er et dyrt ferieland, vil bli enda dyrere og skremme turistene til å velge andre land når de planlegger ferien.

Tror turisene godtar skatten

Saken fortsetter under annonsen

Line Renate Samuelsen i Destinasjon Lofoten tar gledelig imot nyheten om at flere partier hiver seg på turistskatt-tanken, eller besøksbidrag som de kaller det.

– Det handler om at gjestene som besøker oss i Lofoten er med på å bidra til infrastrukturen og fellesgodene som må på plass for å forhindre slitasje og unngå forsøpling, sier hun, og sier de har jobbet i mange år for å få på plass en slik ordning.

Hun frykter ikke turismen vil rammes av dette, da de har spurt flere turister gjennom undersøkelser og lignende.

– Folk er vant til å betale bidrag til steder de er på. Og de svarene vi fikk hos de vi spurte, var at det var ingen problem så lenge de vet at det går til det formålet. Det handler om å ta vare på vårt område for fremtidige generasjoner, slik at gjester i fremtiden skal få oppleve det vi opplever i dag.

Hun sier at de ønsker å hente inn bidraget ved å belaste gjesten direkte ved innreise, enten på båtbilletten eller via skiltavlesning eller annet.