Sommerstemning på Tjuvholmen.

Sommerstemning på Tjuvholmen. Den svake kronen gjør at vi kan forvente mange utenlandske turister i sommer.

Foto

Vaitekune/Istock

Lovende foran årets sommersesong ­– gode bookingtall

Publisert: 12. mai 2023 kl 09.34
Oppdatert: 12. mai 2023 kl 09.36

­– At flere enn 6 av 10 melder om enda flere bookinger eller samme nivå som i fjor er helt fantastisk med tanke på at fjorårets sommer ble svært bra. Da hentet vi oss inn igjen etter pandemien på rekordtid. Vi har vært litt spente på om 2022-nivået ville holde også i 2023, nå som folk har fått strammere økonomi, men disse tallene lover godt, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. 

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 3. - 9. mai blant 431 reiselivsbedrifter viser følgende:  

  • I overkant av 6 av 10 melder om samme bookingnivå som i fjor, eller enda bedre (2 av 10).

  • Vestland og Nordland skiller seg ut med en særlig høy andel som melder om et høyere bookingnivå foran årets sommer sammenlignet med i fjor: 35 prosent og 4 av 10. Også i Agder og Møre og Romsdal er det mange som melder om høyere bookingnivå: 1 av 3.

Foto

NHO Reiseliv

 – Den svake kronen gir oss viktig drahjelp 

Utenlandske turister begynte å vende tilbake til Norge i fjor sommer, men da var det fortsatt en god del reiselivsbedrifter som meldte om betydelig færre utenlandske gjester enn normalt. I år kan vi vente oss mange utenlandske gjester over hele landet:  

  • 1 av 4 melder om høyere bookingnivå fra utenlandske gjester sammenlignet med i fjor. 4 av 10 melder om samme nivå, mens kun 1 av 10 melder om et lavere bookingnivå fra utlandet.

  • I Møre og Romsdal melder halvparten av reiselivsbedriftene om flere utenlandske gjester. Også Vestland og Nordland kan vente seg et storinnrykk av utlendinger i år med nær 4 av 10 og 35 prosent som venter enda flere utenlandske besøkende denne sommeren.

Saken fortsetter under annonsen

– Både nordmenn og folk i resten av Europa har fått dårligere råd med strømpriser og andre priser som har gått i taket. Mange må spare og stramme inn på feriebudsjettet. Men den svake kronen gir oss viktig drahjelp i år. Mange nordmenn vil velge sommerferie i Norge fordi den svake kronen gjør det i mange tilfeller dyrere å reise til utlandet. Og utlendingene velger Norge som et litt rimeligere land å feriere i enn det vi har pleid å være, sier Krohn Devold.   

Foto

NHO Reiseliv

Mange sitter fortsatt på gjerdet  

Selv om sommeren ser lovende ut for veldig mange reiselivsbedrifter er det også en god del som melder om lavere bookingnivå enn i fjor: 27 prosent.  

– Vi får signaler om at flere sitter litt lenger og venter før de booker fordi folk har en større økonomisk utrygghet nå. Og så tror jeg vi fikk en vane under pandemien å vente med å booke på grunn av de mange nedstengningene. Den vanen ser det ut til at flere har tatt med seg videre. Vi vet at mange av de mest unike og spesielle “perlene våre” bookes opp raskt, så det er bare å hive seg rundt og booke nå hvis man ønsker seg et spesielt sted eller opplevelse, er NHO Reiseliv-direktørens klare oppfordring til de som enda ikke har booket Norgesferien.   

 

Ledige stillinger – reiseliv