Foto

NTB

Mer cruisetrafikk i 2022 enn forventet – alt ligger an til ny rekord i år

Publisert: 7. mars 2023 kl 12.54
Oppdatert: 7. mars 2023 kl 12.54

­Allerede for et år siden slo Kystverket fast at 2022 ville bli et rekordår for cruisetrafikken. Resultatene som nå legges frem viser at 2022 ble enda bedre enn forventet, med over 20 prosent flere cruiseanløp, sammenlignet med forrige rekordår, 2019.

Ialt var det 3.469 anløp i fjor, og tilsammen 4.267 millioner passasjerer var innom norske cruisehavner. En årsak til økningen i fjor er at mange cruiserederier kansellerte besøk til russiske destinasjoner og i stedet la reiseruten til Norge.

‒ Den kraftige økningen kom brått på oss og skapte noen utfordringer med loskapasitet, men bidro samtidig til økt kunnskap om hvilke endringer som må til om en videre vekst i cruisetrafikken skal fortsette, blant annet innen vintercruise, sier Arve Dimmen, direktør for navigasjonsteknologi og maritime tjenester i Kystverket.

Bergen var den mest besøkte cruisedestinasjon med 308 anløp i fjor. Deretter kom Ålesund og Tromsø, med henholdsvis 240 og 213 anløp.

Flere på vei

For 2023 estimerer Kystverket at tallet vil øke ytterligere 14 prosent til 4.856 millioner passasjerer.

Cruisemarkedet globalt har økt mellom 5–7 prosent de siste årene, med unntak av under pandemien. Norge forventes å få en jevn økning også i årene fremover, fordi den globale cruiseflåten vokser. Strengere miljøkrav til skip kan få en effekt på utviklingen.

Saken fortsetter under annonsen

En eventuell nedgang i cruisetrafikken vil uansett kun være midlertidig frem til skip som tilfredsstiller nye miljøkrav, er på plass, mener Dimmen.

 

Ledige stillinger – reiseliv