Insektforsker Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum er glad for den økende interessen for villbier og andre pollinerende insekter. Tøyen Bee & Bee åpnes 22. mai av Oslo-ordfører Marianne Borgen og kan oppleves både i Botanisk hage og på nettet.

Insektforsker Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum er glad for den økende interessen for villbier og andre pollinerende insekter. Tøyen Bee & Bee åpnes 22. mai av Oslo-ordfører Marianne Borgen og kan oppleves både i Botanisk hage og på nettet.

Foto

Dag Inge Danielsen, NHM

Nå åpner det høyteknologiske insekthotellet Tøyen Bee & Bee

Publisert: 23. mai 2023 kl 08.43
Oppdatert: 23. mai 2023 kl 08.43

­– Jeg har et brennende ønske om at flere skal lære om insektenes livssyklus, hvordan vi kan ta vare på dem – og hvorfor dette er viktig, sier insektforsker Hallvard Elven ved Naturhistorisk museum (NHM). Elven har designet og bygd det høyteknologiske insekthotellet sammen med kollegene på NHM og samarbeidspartnerne Atea og IBM, skriver Naturhistorisk museum i en pressemelding.

Insekthotellet samler data hele døgnet og blir utstyrt med sensorer og kameraer, slik at villbienes hemmelige liv kan live-streames ut til publikum og forskere. Sensorene vil registrere endringer i lys, temperatur og fuktighet, og dataene vil bli strukturert og lagret for framtidig analyse.

Teknologi og bærekraft

Ideen til et høyteknologisk insekthotell oppsto først hos IT-selskapet Atea. – Teknologien hjelper oss med å bedre forstå hvordan insektene lever, bor og oppfører seg, og på den måten kan vi lære mer om sammenhengene i naturen. En viktig tilleggsdimensjon er at dette engasjerer barn og unge og lærer dem om naturmangfold, sier Ole Petter Saxrud, administrerende direktør i Atea Norge.

Pollinerende insekter er helt avgjørende for både naturen og matfatet vårt. En tredjedel av all maten vår bestøves direkte eller indirekte av pollinatorer. De ville pollinerende insektene som bier er blant artene som sliter mest.

Hans-Henrik Merckoll, administrerende direktør i IBM Norge forteller at helt siden IBM lanserte sin første miljøpolicy for over 50 år siden, har selskapet vært opptatt av å være ledende på feltet og jobbet dedikert mot konkrete bærekraftsmål og resultater.

 – Vi håper med Tøyen Bee & Bee at vår sky- og analyseteknologi kan bidra til større innsikt i villbienes liv, og øke publikums nysgjerrighet og engasjement rundt biomangfold, sier Merckoll.

Hornmurerbie er en av artene som tidligere har lagt egg i insekthotell i Botanisk hage.

Hornmurerbie er en av artene som tidligere har lagt egg i insekthotell i Botanisk hage.

Foto

Hallvard Elven, NHM.

En ny publikumsattraksjon

Tøyen Bee & Bee blir en ny publikumsattraksjon i Botanisk hage. Du kan følge live-stream fra innsiden av hotellet ved å skanne en QR-kode, eller klikke deg inn via nettsidene til Naturhistorisk museum.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er et unikt tilskudd til våre utstillinger og vår formidling, sier Brit Lisa Skjelkvåle, museumsdirektør for Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Hun synes det er ekstra morsomt at teknologien åpner opp for ny forskning uten at vi i dag vet hva det vil føre til.

– Det er mye om insektene og deres samspill med plantene som ikke er kjent. Dette prosjektet kommer til å gi oss ny kunnskap, noe som igjen vil lede til nye spørsmål og bedre forskning. Og det er gull verdt for oss at publikum kan følge med på hvordan forskningen foregår, sier Skjelkvåle.

 

Fakta om Tøyen Bee & Bee

Mandag 22. mai 2023 kl 16, på den internasjonale biomangfolddagen, blir Tøyen Bee & Bee offisielt åpnet i Botanisk Hage i Oslo.

Tøyen Bee & Bee er et insekthotell med teknologi som skal overvåke villbienes hemmelige liv og live-streames ut til publikum og forskere. Målet er å få mer kunnskap, slik at vi kan ta bedre vare på villbier og andre insekter.

Insekthotellet blir utstyrt med sensorer og kameraer som skal fange opp alt som skjer på dagtid og i mørket. Sensorene registrerer utvikling og variasjon i lys, temperatur og fuktighet. Sensordata og videoer fra kameraene blir vist i sanntid på prosjektets web-side.

Pollinerende innsekter som bier er helt avgjørende for både naturen og matfatet. En tredjedel av maten vår er direkte eller indirekte avhengig av pollinatorer.

Naturhistorisk museum er av Norges Museumsforbund kåret til Årets museum 2023.