Reiseliv

Mange kokker forsvant utenlands under pandemien og kom ikke tilbake. Det bekrefter Ricardo Sousa, nestleder for NHO Reiseliv Sør-Norge.

Norge mangler 1.450 kokker foran årets sommersesong

Reduserte åpningstider kan bli én av følgene for restauranter som mangler kokker før sommersesongen.

Publisert Sist oppdatert

Bare i Agder mangler det 175 kokker. For landet som helhet er tallet 1.450. Det viser ferske tall fra Navs bedriftsundersøkelse skriver NRK.

Selv om tallet er lavere enn i fjor, da var det 2000 kokker som manglet, er tallet fortsatt høyt.

Mange forsvant under pandemien

Mange kokker forsvant utenlands under pandemien og kom ikke tilbake. Det bekrefter Ricardo Sousa, nestleder for NHO Reiseliv Sør-Norge.

LES MER | Overnatting og servering har Norges strammeste arbeidsmarked

– Vi mistet ganske mange kokker under pandemien. For eksempel utenlandske kokker som dro ut av landet og ikke kom tilbake, sier Sousa.

Han mener det trengs mer støtte til lærlinger slik at det å ta inn en lærling eller flere ikke går utover lønnsomheten til bedriften.

– Vi må investere mer i lærlinger. Ved å få mer tilskudd vil vi få flere lærlinger på plass.

Han mener også det er viktig å gi kokkene god opplæring slik at de ikke bare føler seg «kastet» inn i en jobb.

Kortere åpningstider

NHO Reiseliv bekrefter at kokkemangelen har gått litt ned på landsbasis, men at den fortsatt er stor.

– Etter gjenåpningen var det veldig prekært, men det gjøres mye nå både fra bedriftenes side og i samarbeid med Nav for å rekruttere flere kokker, sier politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering Henrik Hamborg.

Han forteller at de vanligste konsekvensene av mangel på kokker er å korte inn på åpningstiden eller holde stengt en ukedag.

– For mange er sommersesongen en høysesong så da er det selvsagt ekstra kjedelig hvis man må holde stengt, sier Hamborg.

– Hva kan gjøres for å få flere kokker i arbeid?

– Innen kokkefaget er det flere som ikke jobber som kokk lenger. En løsning er å rekruttere kokkene tilbake ved å blant annet tilrettelegge best mulig for å kombinere jobb og familieliv, sier Hamborg.

Powered by Labrador CMS