Reiseliv

Troms og Finnmark, med Nordkapp, står øverst på reisemål-ønskelisten for nordmenn.

Norgesferie like populært som i fjor

Flere nordmenn velger sommerferie i Norge og færre skal til utlandet, viser en fersk undersøkelse fra NHO Reiseliv.

Publisert Sist oppdatert

­Hvert år gjennomfører NHO Reiseliv en “sommergallup” som kartlegger nordmenns ferieplaner for sommeren. 8 av 10 nordmenn har planer om å dra på sommerferie i år. Andelen nordmenn som velger å feriere i Norge er økt etter pandemien, fra 58 prosent (2019) til 65 prosent i år. Det er samme nivå som i fjor. Andelen som svarer at de kun skal feriere i Norge i sommer er økt fra 3 av 10 (2019) til 4 av 10 (2023). Undersøkelsen er gjennomført av Kantar TNS på vegne av NHO Reiseliv med 1013 respondenter.

— Vi gleder oss over disse tallene. Mange reiselivsbedrifter var flinke til å markedsføre seg mot nordmenn under pandemien, og har lykkes med å opparbeide seg et større kundesegment med både nordmenn og utenlandske gjester. Mange nordmenn har blitt glade i å feriere i Norge, og flere trender peker i retning av det det blir mer og mer populært med kortreiste opplevelser i Norge, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

— I fjor var det rekordmange nordmenn som ferierte i eget land – til tross for at vi endelig hadde mulighet til å reise utenlands etter pandemien. I år har vi vært spente på om 2022-nivået vil holde seg - også med tanke på at folk har fått strammere økonomi, så det er svært gledelig å se at den gode trenden fortsetter, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Færre enn før pandemien planlegger utenlandsferie

Det er en signifikant nedgang i andelen nordmenn som planlegger utenlandsferie i år, sammenlignet med før pandemien (2019):

Andelen som skal feriere i et annet europeisk land er gått ned fra 68 prosent (2019) til 61 prosent (2023). Andelen som skal på ferie i et land utenfor Europa er gått ned fra 9 til 4 prosent.

Undersøkelsen viser at det store flertallet av nordmenn lar seg i liten grad påvirke av svak krone; nær 7 av 10 sier at den svake kronen ikke spiller noen rolle for sommerferieplanene i år. Samtidig svarer 15 prosent at de planlegger Norgesferie fremfor utlandet på grunn av kronekursen, og 1 av 10 dropper den planlagte utenlandsferien fordi det blir for dyrt.

— Ferie står høyt hos nordmenn, så jeg tror mange heller kutter ned på materielle goder og prioriterer å bruke pengene sine på gode opplevelser. I år gir den svake kronen oss ekstra drahjelp fordi det blir rimeligere å feriere i Norge for utenlandske turister, og en god del nordmenn vil velge Norge fordi det blir for dyrt med utenlandsferie, sier Krohn Devold.

Troms og Finnmark øverst på ønskelisten

I år er det en stor økning i andelen nordmenn som planlegger å besøke Østlandet, sammenlignet med i fjor. Vestland blir også et mer og mer populært reisemål blant nordmenn, deretter følger Innlandet, Vestfold og Telemark. NHO Reiseliv har også spurt om hvilket fylke nordmenn ville valgt dersom de skulle reise på ferie til ett fylke i Norge; Troms og Finnmark troner øverst på listen, deretter kommer Nordland med Vestland og Agder på delt tredjeplass.

Powered by Labrador CMS