Flyselskapet Norse Atlantic vurderte flere alternativer for å fylle kassen før lavsesongen. De største eierne ville imidlertid ikke støtte at selskapet lastet opp med gjeld.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norse Atlantic vurderte å låne seg gjennom vinteren – storeiere sa nei

Publisert: 17. november 2023 kl 09.34
Oppdatert: 17. november 2023 kl 09.34

­Norse endte til slutt med å hente inn over 600 millioner kroner via en emisjon rettet mot utvalgte aksjonærer, penger som skal sikre at lavprisselskapet holder seg på vingene gjennom vinteren, skriver E24.

Men styret i Norse vurderte også andre alternativer i forkant av pengeinnhentingen, deriblant ulike former for gjeldsfinansiering, viser et referat fra styremøtet som ble avholdt 3. november.

I referatet trekkes det frem et spesifikt alternativ for finansiering ved gjeld.

«Selskapet har imidlertid ikke fått tilstrekkelig støtte fra de større aksjeeierne for å kunne gjennomføre utstedelse av gjeld i et slikt alternativ», skriver styret.

Italiensk storeier

Alternativet gikk ut på å utstede konvertible obligasjoner med tilhørende brolån. Det skulle dekke behovet for raskt å få tilgang til penger.

Det er ukjent hvem av storaksjonærene som satte ned foten og hva som var begrunnelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Den italienske shippingfamilien Lauro er største eier i Norse etter at den kjøpte seg kraftig opp i høst. Deretter følger Norse-grunnlegger og toppsjef Bjørn Tore Larsen.

Til stede på styremøtet var styreleder Terje Bodin Larsen og styremedlemmene Bjørn Kjos og Aase Kristine Mikkelsen. Toppsjef Larsen, finansdirektør Anders Jomaas og internadvokat Frode Berg var representert fra selskapet. I tillegg til flere rådgivere i Pareto, Sparebank 1 Markets og Wikborg Rein.

Interesse fra flyselskaper

Nyheten om kapitalinnhentingen kom i forbindelse med selskapets rapport for årets tredje kvartal. Rapporten viste at Norse for første gang gikk med overskudd, men at det var mindre penger i kassen enn tidligere ventet.

Det har også blitt kjent at to flyselskaper er interessert i å investere i Norse. Selskapet har hyret det britiske meglerhuset Seabury som strategisk rådgiver.

I et intervju med Sky News har Larsen sagt at aktuelle beløp foreløpig hverken har blitt diskutert eller offentliggjort, men at det kan være i størrelsesorden 20–30 prosent.

 

Saken fortsetter under annonsen