Selv om en svakere norsk krone øker flyselskapet Norwegians euro- og dollarkostnader, er motstykket at en svak lokal valuta gjør det mer attraktivt for utenlandske passasjerer å reise inn til Norge

Foto

Javad Parsa / NTB

Norwegian med opptil 300.000 flere utenlandske passasjerer inn til Norge

Publisert: 7. november 2023 kl 10.17
Oppdatert: 7. november 2023 kl 10.23

­Mens en svakere norsk krone øker flyselskapet Norwegians euro- og dollarkostnader, er motstykket at en svak lokal valuta gjør det mer attraktivt for utenlandske passasjerer å reise inn til Norge, skriver E24.

På en presentasjon av selskapets knallsterke resultater for perioden mellom juli og september, bekreftet Norwegian-sjef Geir Karlsen at så også er tilfelle.

– Vi har sett en økning i inngående trafikk gjennom 2023, og vi vil ved utgangen av året trolig ha fløyet et sted mellom 200.000 til 300.000 flere passasjerer (fra utlandet, journ.anm.) enn vi gjorde i fjor, sier Karlsen.

En euro koster i skrivende stund 11,80 kroner.

Det er en økning på over 15 prosent det siste året, og nærmere 25 prosent de siste fem årene. Dermed har det blitt 15–25 prosent rimeligere å besøke Norge for europeiske turister, alt annet like.

Stabil

Økningen i antall utenlandsreisende kommer fra hele Europa, samtidig som at enkelte land utmerker seg.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er Storbritannia, det er fra Tyskland, det er Italia, det er Spania, og Polen kommer også høyt opp på listen, sier Karlsen til E24.

Andelen inngående trafikk holder seg likevel stabil, som følge av at antallet norske reisende til utlandet også øker mye.

– Selv med økningen (200–300.000 utenlandske reisende, journ.anm.) så ligger vi et sted på rundt 35 prosent inngående trafikk, sier Norwegian-sjefen.

Makro bekymrer

Norwegian la torsdag frem et historisk sterkt driftsresultat, det beste siden før pandemien og selskapets rekonstruksjon i 2021.

Drift, og forbedringer på alle nivåer, var også gjennomgangstema under dagens presentasjon.

Dette for å stå best mulig rustet i møte med lavsesongen, og potensielt svakere utsikter for den globale luftfarten.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi må gjøre dette, og vi må pushe det ganske hardt, sier Karlsen om de ulike tiltakene.

Bakteppet er makromessig i motvind, med stigende renter, prisvekst, og krig i Ukraina og Midtøsten.

– Jeg vil heller si at det er makrobildet som er bekymringen heller enn det å drive flyselskapet, slik vi ser det, sier Norwegian-sjefen til E24.

– Ser bedre ut

I snitt oppnår Norwegian 15–20 prosent høyere billettpriser i november- desember i år, sammenlignet med i fjor.

Så langt er det ingenting som skulle tilsi en større avmatning i etterspørselen, ifølge toppsjefen.

– Det faller av i takt med det som er forventet, og som er sesongsvingningene, for øyeblikket. Så ser vi at kanskje november og inn i juletrafikken så ser det kanskje bedre ut nå enn det gjorde for en måned siden, sier Karlsen.

Saken fortsetter under annonsen

Det er også derfor selskapet har oppjustert resultatforventningene for året, og varsler et driftsresultat (EBIT) på 1,8–2,0 milliarder kroner for 2023. ifølge ham.

Sikrer seg

Luftfarten tjener normalt penger i sommerhalvåret, og taper penger i vinterhalvåret.

Denne vinteren vil Norwegian redusere kapasiteten enda mer enn det selskapet gjorde i fjor, mellom 30–40 prosent.

Det vil skje ved å droppe typiske sommerdestinasjoner, og ta ned frekvensen på andre ruter.

Kapasiteten målt i tilgjengelige setekilometer (ASK) vil likevel være rundt tre prosent høyere i fjerde kvartal, enn på samme tid i fjor, stigende til 0–5 prosent høyere mellom januar og mars, og 15–20 prosent over mellom april og juni, ifølge Norwegian.

 

Saken fortsetter under annonsen