Norwegians to første Dreamliner-fly kommer aldri mer på vingene.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Norwegians to første Dreamliner-fly kommer aldri mer på vingene

Publisert: 18. september 2023 kl 10.44
Oppdatert: 18. september 2023 kl 10.44

­Norwegian var det stolte selskapet som skulle revolusjonere langdistansemarkedet med lavprisreiser med fly og satset på det helt nyutviklede flyet Dreamliner, eller Boeing 787, skriver NRK.. Det var stor interesse for de to første flyene som kom sommeren for ti år siden, som var den minste utgaven av de tre utgavene som produseres.

Nå er interessen for flyene helt fraværende. Ingen flyselskap vil ha de to flyene til tross for at de ikke er gamle.

Den minste utgaven av Dreamlineren er nemlig ikke særlig lønnsom å drive langdistansetrafikk med.

De var de to første Dreamliner-flyene Norwegian tok i bruk med Sonja Henie og Thor Heyerdahl som stolte halehelter.

Problemfly

Begge flyene ble levert med Rolls-Royce Trent 1000-motorer, noe som etter hvert skulle føre til store problemer.

Deler i motorene holdt ikke mål og flere flyselskap opplevde at motorene gikk varme fordi motorene ble slitt raskere enn det som var normalt. I tillegg kom problemer med at produsenten ikke hadde kapasitet nok til å produsere reservedeler eller hadde nye motorer på lager.

Saken fortsetter under annonsen

Nå er begge flyene redusert til kun et skall, når alt av deler og utstyr er demontert fra begge flyene.

 

Retur til fabrikken

Selve skrogene til flyene har Boeing kjøpt. Den amerikanske flyprodusenten skal nå forske på hva som skjer med karbonoverflaten på fly, som Boeing 787.

Det er interessant for fabrikken å finne ut hva som skjer når et fly nærmer seg siste runde av et liv, og selv om de to 787–8 ikke er mer enn ti år gamle da de ble tatt fra hverandre, er det verdifullt for produsenten og hente inn data fra skrogene og finne ut hva som er skjedd med disse gjennom de ti årene de var på vingene.

 

Ikke mugg i flyene

Saken fortsetter under annonsen

Enkelte chatgrupper på nettet hevdet at flyene ble for dårlig lagret under pandemien og at de ble utsatt for fukt og fikk mugg- og soppangrep i kabinene.

Kommunikasjonsdirektør Esben Thuman i Norwegian avviser overfor NRK den påstanden. Han sier at alt av vedlikehold ble gjort i henhold til etablerte prosedyrer og i samarbeid med eier av flyene.