The Fjords

Sightseeingbåten Vision of the Fjords vant selve Innovasjonsprisen for universell utforming i 2017.

Foto

The Fjords

 

Ønsker tips om reiselivets mest universelle nyvinninger

Publisert: 25. mai 2023 kl 14.59
Oppdatert: 25. mai 2023 kl 14.59

­Nå vil DOGA finne flere nyskapende og inkluderende tjenester, produkter, digitale løsninger, bygg og omgivelser i reisebransjen.

Bygninger du kan bevege deg fritt i. Nettsider alle kan bruke. Byrom som inviterer istedenfor å ekskludere. Produkter og tjenester som er intuitive og inkluderende i bruk. Snart skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut igjen, for femte gang.

– Vi har allerede sett flere sterke eksempler på reiselivsinnovasjon som kommer alle til gode. Nå håper jeg at vi kan få frem flere forbildeprosjekter fra bransjen. Jeg oppfordrer alle som kjenner til slike prosjekter om å søke eller tipse oss, sier programleder Jannicke Hølen i DOGA.

Frem til 22. juni er det mulig å søke med egne prosjekter eller nominere andre kandidater til prisen.

– Vi jobber for at alle skal ha like muligheter og at alle kan delta. Derfor er det så viktig at produkter, tjenester og digitale løsninger lages med tanke på at alle skal kunne bruke dem. Vi trenger rett og slett at designere, arkitekter og alle smarte skapere der ute legger tilrette for likestilling og inkludering. Det kan gjøre livet mye lettere for mange. Nå håper jeg vi får mange spennende søknader til prisen vår, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Åpnet fjorden for alle

I 2017 gikk den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords helt til topps og vant Innovasjonsprisen for universell utforming. Båten ble bygget hos Brødrene Aa på Hyen i Gloppen kommune.

Saken fortsetter under annonsen

Mange sightseeingbåter er hverken oversiktlige eller tilgjengelige for alle. Derfor gikk Brødrene Aa og oppdragsgiveren The Fjords (Fjord1 ASA og Flåm AS) grundig til verks da de skulle bygge en ny turistbåt.

Vision of the Fjords har utvendige skråramper som lar alle passasjerer bevege seg fritt mellom dekkene, mens store panoramavinduer og en romslig salong gir en god opplevelse selv innendørs. Alle er ivaretatt i båtens løsninger – enten du kommer gående eller trillende, er blind eller svaksynt, ung eller eldre.

Universelt tog

Forrige gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, vant de nye Flytog-vognene transportkategorien. Juryen uttalte den gang at Flytoget og designselskapet Seymourpowell hadde trukket universell utforming så langt det er mulig i et tog.

Hotell for deg, hotell for meg

I 2011, første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, vant nybygde Scandic Oslo Airport selve hovedprisen.

Hotellgjester er nemlig akkurat som folk flest, med veldig ulike forutsetninger og behov. Vi finner unge og eldre mennesker, rullestolbrukere, allergikere og astmatikere, blinde og svaksynte, hørselshemmede og personer med søvnproblemer, for å nevne noen eksempler.

Saken fortsetter under annonsen

Løfter frem de beste av de beste

Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA). Prisen er en av aktivitetene i regjeringens handlingsplan for universell utforming, og koordineres av Kultur- og likestillingsdepartementet. Programleder Jannicke Hølen forteller at hensikten med prisen er å løfte frem de mest inkluderende innovasjonsprosjektene i Norge.

Det er gratis å sende inn søknader til Innovasjonsprisen for universell utforming. Prisen deles ut innenfor totalt 10 design- og arkitekturkategorier. Vinnerne av disse kategoriene konkurrerer om hovedprisen.