Flere kommer til å være i Norge, Skandinavia og Nord-Europa i sommermånedene fordi klimaet er bedre her, mener reiselivseksperter

Foto

Reiselivseksperter mener Norge ikke er forberedt på den ventede turiststrømmen.

Publisert: 8. august 2023 kl 09.08
Oppdatert: 9. august 2023 kl 09.24

­Førstelektor ved Reiselivsledelse og opplevelsesutvikling ved Høyskolen Kristiania, Kjersti Ruud Walaas, tror at Norge vil oppleve mer turisme framover på grunn av at klimaet er bedre her. 

Det mener også reiselivseksperten hos DinSide, Odd Roar Lange.

- Vi har klimaflyktninger som kommer sørfra og opp hit, sier han til Dinside.

Ønsker turistskatt

Walaas forklarer at Norge må forberede seg på en annen type turisme enn tidligere.

Hun mener vi trenger strukturelle endringer for å organisere reiselivet. Man må lære litt av Spania, Italia og Hellas. Sånn som det er nå i Norge gjør hver enkelt kommune akkurat som de vil, men de mangler ressurser og samordning.

Treige med å innføre turistskatt

Saken fortsetter under annonsen

Førstelektoren ønsker også at det innføres turistskatt, da det fort blir for mange turister. Med turistskatt kan man sørge for å ha infrastrukturen som trengs på plass.

Fellesferien legger til rette for en stram bruk av ferien, som nå bør endres med tanke på klimahensyn og ferieavvikling. 

Vil ta grep

DinSide har presentert Walaas’ kommentarer til statssekretær Anne Marit Bjørnflaten i Nærings- og fiskeridepartementet. Hun forteller at Norge kanskje aldri har vært mer attraktivt som reisemål, men at det kan oppstå utfordringer på noen av de mest ikoniske naturattraksjonene.

- Det kan være mangel på toaletter, for mange besøkende på samme tid eller slitasje på natur og omgivelser. Slike situasjoner gir en dårlig opplevelse for både besøkende og for lokalbefolkningen. Lokalsamfunnene ender ofte opp med å måtte håndtere disse utfordringene, med begrensede ressurser. Det må vi gjøre noe med, sier Bjørnflaten.

Statssekretæren legger til at regjeringen jobber med å sette i gang pilotprosjekter for besøksbidrag.

.

Saken fortsetter under annonsen