Reiseliv

Havila Castor

Sikter mot utslippsfri kystrute i 2030 – med dagens skip

Havila Kystruten har lansert sin aller første bærekraftsrapport, samt rapport for menneskerettigheter.

Publisert Sist oppdatert

­Den første rapporten understreker de høye ambisjonene om klimanøytralitet allerede i 2028, og selskapets plan om en utslippsfri kystrute i 2030 – som er realiserbart med dagens flåte.

Havila Kystruten jobber konkret for å redusere utslipp og svare på fremtidens miljøkrav. – I fjor skrev vi historie da vi som verdens første cruiserederi seilte inn verdensarven i Geirangerfjorden utslippsfritt og lydløst, fire år før myndighetenes krav om utslippsfrie ferger og skip i verdensarven trer i kraft, sier administrerende direktør Bent Martini.

– Dette er et konkret bevis på våre ambisjoner. Vi ser frem til å fortsette vår reise og gjøre vår del for å gjøre reiselivet og skipsfarten mer bærekraftig.

Martini påpeker at Havila Kystruten kan bli både klimanøytrale og nå nullutslipp i fremtiden.

– Det starter med å gradvis skifte ut naturgassen med biogass, og målet er å være klimanøytrale innen 2028. Etter det skal vi skifte til utslippsfrie drivstoffalternativer som hydrogen, og målet er nullutslipp i 2030 – med skipene vi har i dag, sier han.

Redusert matsvinn

Ett annet mål Havila Kystruten har satt seg er å redusere matsvinnet ombord, og kun produsere 75 gram matsvinn per person per døgn ombord. Matkonseptet til selskapet er blant annet at all mat serveres som á la carte, og er produsert ved bruk av lokalprodusert og kortreiste råvarer.

– Med 75 gram matsvinn og fire skip i full drift, reduserer vi matsvinnet med 60 tonn i året, sammenlignet med en buffetløsning, sier Martini.

– Derfor er det svært gledelig å kunne rapportere at vi nådde målet vårt med glans, og hadde kun 71 gram matsvinn per person per døgn ombord. Det har vi klart takket være en fantastisk innsats fra de som har utviklet matkonseptet vårt, fra de som lager og serverer maten ombord, og ikke minst våre gjester som blir bevisstgjort på konseptet. Og ingen forlater restaurantene våre sultne, sier adm. dir. Bent Martini.

Powered by Labrador CMS