Reiseliv

I fjor var det bagasjekaos mange steder, som her på Flesland i Bergen.

Spår enklere sommer for flyreisende

I fjor var det kaos i flytrafikken over store deler av Europa. Streiker, bagasjekaos, kanselleringer og lange køer i sikkerhetskontrollen, var bare noen av utfordringene sommeren 2022 hadde å by på.

Publisert Sist oppdatert

­– Mangel på personell og for dårlig opplæring av nyansatte, var et kjempeproblem på flyplassene. Det har de gjort noe med og de er vesentlig bedre rigget for høysesongen i år, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

– Flyselskapene selv har lagt opp til et mer realistisk trafikkprogram i sommer. De aller fleste har det antallet fly i flåten og mannskap som programmet deres er bygget på, sier han.

I en sommerfersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring, sier 30 prosent at de bruker fly til hoveddelen av sommerferien sin. 1000 nordmenn har også svart på hvilke ferieproblemer de har møtt på.

52 prosent har opplevd forsinket fly

39 prosent har fått forsinket bagasje

25 prosent har opplevd at flyet ble kansellert

11 prosent har opplevd flystreik da de skulle på tur

Det kan bli skjær i sjøen

Selv om flyplasser og selskapene har kontroll inn i sommeren, kan uforutsette ting skje. På Heathrow i London skal sikkerhetspersonellet streike på totalt 31 utvalgte datoer i juni, juli og august. Nesten alle helgene berøres.

– Det bør også tas høyde for mulige flyvelederaksjoner, spesielt i Frankrike. Det kan føre til forsinkelser og i verste fall kanselleringer, hvis fransk luftrom blir stengt i perioder. Det pågår også forhandlinger mellom flyveledere på København Kastrup og arbeidsgiveren. Hvis de ikke blir enige kan det bli forsinkelser og kanselleringer på ruter til og fra Kastrup i sommer, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.

– Krigen og et stengt russisk luftrom, legger ett visst press på kapasiteten i luften over Europa, i tillegg til flyselskapenes økte kapasitet. Det gjør at uforutsette hendelser eller aksjoner kan få tildels omfattende følgekonsekvenser for avvikling av lufttrafikken. Men i det store bildet bør det bli betydelig bedre å reise med fly utenlands i sommer enn det var i fjor, sier Elnæs.

Powered by Labrador CMS