Andre Pettersen, Hedda Felin og Tani Gurra fra Hurtigruten med den første kassen av "Havets Bobler". Vinen skal serveres til Hurtigruten Norges gjester fra sommeren.

Foto

Kristian Dale/Hurtigruten Norge

Verdens første havlagrede musserende vin, fra arktiske strøk

Publisert: 16. mai 2023 kl 09.43
Oppdatert: 16. mai 2023 kl 09.43

­– Vi er utrolig stolte av denne nyvinningen, og mener norskekysten er verdens beste vinkjeller, sier Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten Norge.

Som en del av markeringen av Hurtigrutens 130-årsjubileum, har selskapet satset på en nyskaping innen mat- og drikke; havlagring av musserende vin. I november 2022 lagret Hurtigruten Norge 1700 flasker musserende vin ned til 34 meters dyp på et hemmelig sted på Helgelandskysten utenfor Sandnessjøen. Vinen, som produseres av Rathfinny Wine Estate i Sussex, har nå modnet seg på 66 grader nord i seks måneder, like ved leia der Hurtigruten seiler. Flaskene ble hevet fredag 12.mai, og Norges Beste Sommelier 2023 sto for den høytidelige første smakingen av vinen.

Å lagre vin på denne måten, i kaldt, arktisk hav har aldri blitt gjort før. Vinen, som har fått navnet «Havets Bobler», er dermed verdens første havlagrede musserende vin fra arktiske strøk.

– Norge er ikke først og fremst kjent for vin, men vi hadde lyst å gi et norsk og nordnorsk særpreg til en musserende vin i verdensklasse. Vår antakelse var at den norske kysten kunne gi optimale forhold for å lagre musserende vin. Nå tror vi at vi har oppdaget noe unikt; at vi har verdens beste vinkjeller på den norske havbunnen, sier Felin.

Hurtigrutens egne vineksperter mente at å senke flaskene i kaldere hav, der temperaturen i gjennomsnitt ligger på fem grader, kan gi perfekte forhold for å modne musserende vin. Gjennom fraværet av lys, høyere trykk og konstant lave temperaturer på denne dybden, håpet selskapet at dette ville gi små, men tydelige endringer som resulterer i en rundere, mer elegant munnfølelse med mykere bobler.

Norges Beste Sommelier for 2023, Nikolai Haram Svorte, var tilstede på «verdenspremieren» for de arktiske boblene, og fikk æren av sablere en flaske og gjennomføre den første, profesjonelle smakingen av vinen.

– Dette er starten på noe virkelig spennende, og jeg er imponert! Etter bare seks måneder nedsenket i arktiske farvann, har denne metoden sørget for at vinen forblir merkbart levende og i god stand ved å forsiktig bremse hastigheten i modningen. Vi forventet en rundere munnfølelse og mykere bobler, men til min overraskelse har vinen beholdt mer friskhet enn jeg forventet! Den har forfriskende sitrustoner og en mineralsk avslutning, nesten som østers. Det er klart for meg at dette spennende eksperimentet har vist at å lagre og modne musserende vin virkelig lar seg gjøre i norske, arktiske farvann, sier Haram Svorte.

Saken fortsetter under annonsen

– Etter mer enn ett års planlegging og seks måneders lagring på havets bunn, er det utrolig morsomt å lansere denne nyvinningen. Vi mener en slik innovativ måte å modne vinen på, kombinert med videreutvikling av vin- og matkonsepter, vil gjøre Norge til et enda mer attraktivt sted å besøke. For oss er dette et naturlig steg videre i vår satsing på mat og drikke der det lokale står i sentrum, sier Andre Pettersen, leder for Hotel Operations i Hurtigruten Norge.

Etter den vellykkede første havlagringen, planlegger Hurtigruten Norge å senke mer vin til høsten, kanskje så mange som 4500 flasker, som vil lagres en lengre periode enn seks måneder.

«Havets Bobler» er en Classic Cuvee, 2018-årgang, laget med tradisjonelle metoder, på håndhøstede druer av Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Et begrenset antall flasker produseres for Hurtigruten av anerkjente Rathfinny Wine Estate, en familiedrevet vingård som ligger i Sussex, England. Flaskene ble senket uten etikett, med rød voks i Hurtigrutens farge over korken og toppen av flasken.

 

Ledige stillinger – reiseliv