Reiseliv

Queen Mary 2 i Geirangerfjorden.

Verdensarvfjordene kan få bråstopp i cruisetrafikken

Nye krav til nullutslipp gjør at ikke et eneste cruiseskip har meldt at de kommer til Geiranger i 2026. Turistnæringen i verdensarvfjordene frykter for jobbene sine.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2026 går det mot at alle cruiseskip som vil besøke verdensarvfjordene Geirangerfjorden og Nærøyfjorden må være utslippsfrie. Problemet er at få skip har teknologien og dermed kan de ikke komme.

– Det er dramatisk at de går inn for å ramme disse ikoniske lokalsamfunnene. Det er også et moralsk spørsmål, sier Inge Tangerås, daglig leder i Cruise Norway til NRK.

Han mener det blir feil at verdensarvfjordene må kutte tidligere enn andre.

– Nå blir noen fjorder urettferdig hardt rammet, uten at en får de store klimamessige gevinstene, mener Tangerås.

Sjøfartsdirektoratet vil ikke utsette utslippskravene til cruiseskip i verdensarvfjordene på Vestlandet. Det kommer frem i direktoratets nye rapport, som nå skal ut på høring.

Siden de fleste store cruiseskip ikke kan seile utslippsfritt, foreslår direktoratet at skipene skal kunne bruke biogass, som en foreløpig ordning frem til 2035.

I dag finnes det 15 skip i verden som kan bruke biogass, samtidig er 27 skip under bygging.

Havnesjef Rita Berstad Maraak sier at det betyr lite for Geiranger, fordi disse skipene er for store til å kunne komme inn fjorden. Vanligvis kommer det 175 cruiseskip hvert år til Geiranger. De melder fra om at de kommer 2–3 år i forkant.

I 2023 er det ventet 191 cruiseskip til kommunen, og i 2024 vil 150 komme. På grunn av skjerpede miljøkrav har kun 50 meldt seg for 2025.

– I 2026 har vi null anløp. Det blir utfordrende, seier Maraak til NRK.

Hun forstår ikke logikken med å stenge cruisetrafikken i en fjord og dermed flytte utslippene til en annen.

– Cruisenæringen gir mange ringvirkninger til det lokale næringslivet. Masse arbeidsplasser vil ryke, eller bli flyttet ut av bygda. Mange vil miste inntekten og næringsgrunnlaget sitt, sier Geir Gjørva som jobbar som skipsagent.

Ifølge en analyse fra konsulentselskapet Menon, vil det bli 131–171 færre arbeidsplasser i Geiranger og Flåm i 2026.

Sjøfartsdirektoratet vil ikkje utsette utsleppskrav til cruiseskipa i Geiranger og Nærøyfjord – NRK Møre og Romsdal – Lokale nyheter, TV og radio

Powered by Labrador CMS