Reiseliv

Vil lage Norges mest spektakulære togstopp

Vil lage Norges mest spektakulære togstasjon

Det er milliarder på milliarder som er lagt ned, sier sjefen i SJ Norge. Nå vil hun at politikerne skal satse på Nordlandsbanen

Publisert Sist oppdatert

­Nordlandsbanen strekker seg mellom Trondheim i sør og Bodø i nord. 729 kilometer med jernbane og per 1. juni 2023 42 stasjoner, skriver NRK.

Nå vil SJ Norge, som overtok Nordlandsbanen i 2020, legge til enda en stasjon som de beskriver som unik.

– Dette vil uten tvil bli Norges mest spektakulære togstopp, sier SJ-sjef Rikke Lind. Hvis selskapet får det som de vil, blir det fra 2025 mulig å gå av toget på Saltfjellet, ved polarsirkelen.

Ideen ble ifølge Lind fremmet av de ansatte på Nordlandsbanen og i møte med ordfører i Rana kommune, Geir Waage.

– Vi ønsker å lytte til gode ideer og konklusjonen ble at dette vil vi få til.

Stort potensial

SJ-sjefen påpeker at infrastrukturen på Nordlandsbanen er gammel noe som gir flere utfordringer. Blant annet trengs det flere krysningsspor. Det vil føre til mindre forsinkelser og åpne muligheten for flere avganger.

Lind tror det ekstra stoppet ved Polarsirkelsenteret, som ligger 680 meter over havet, kommer til å gjøre Nordlandsbanen ekstra attraktiv for turister.

– Det har alltid vært Oslo. Det er milliarder på milliarder som er lagt ned. Jeg forstår jo det, for det bor mange mennesker der. Men løft blikket, se nordover. Her har vi en perle og vi kan bygge gjøre noe som bygger opp om lokalt næringsliv og gjør Nordlandsbanen enda mer spektakulær og fantastisk enn den er i dag.

Muligheter for Polarsirkelsenteret

Elias Andersson er leder ved Polarsirkelsenteret og har også vært involvert i mulighetene for å få et togstopp på toppen av Saltfjellet.

– I fjor hadde vi 188.000 besøkende og tallet ser ut til å stige i år. Eneste mulighet for reisende er med bil. Det går ikke kollektivtrafikk hit.

Et potensielt togstopp vil gjøre at senteret ser på muligheten til å utvide dagens tilbud.

– Vi ønsker å videreutvikle senteret og har en andreetasje som står helt tom. Der er det bare fantasien som setter en stopper. Kanskje vi kan bygge om til mindre overnattingsmuligheter om de togreisende ønsker å overnatte på polarsirkelen.

Powered by Labrador CMS