Den svake kronekursen bidrar til tidenes kø av særlig dansker som bestiller skiferie i Hafjell og Kvitfjell.

Foto

Sterk vekst fra utlandet i booking av skiferie i Norge

Publisert: 4. september 2023 kl 09.57
Oppdatert: 4. september 2023 kl 10.46

­– Med såpass mange usikre ytre omstendigheter, alt fra høye strømpriser til krig i Europa og renteoppgang, er det hyggelig å konstatere at det ble en god vinter, sier Alpincos konsernsjef, Odd Stensrud til Dagens Næringsliv.

Årsregnskapet for perioden 1. mai i fjor til 30. april i år viser inntekter fra driften av alpinanleggene og overnattingsvirksomheten på vel 370 millioner kroner. Det er ny rekord og en økning på nesten 50 millioner kroner fra året før. Resultat før skatt endte på 67 millioner kroner, opp nær 15 prosent.

For første gang passerte heiskortinntektene 200 millioner kroner.

Kraftig valutaeffekt

Veksten i vinter er det i all hovedsak utenlandske gjester som har stått for. Og da særlig danskene som har fått mye for danskekronen i takt med den norske kronesvekkelsen. Også fra Sverige har de opplevd en en pen økning.

– Disse gjestene kjøper alt fra overnatting til skiskole, skileie og heiskort og gir oss en langt større inntektseffekt enn norske gjester. Men når det er sagt hadde vi også vekst i sesongkortsalget til norske gjester i vinter.

For kommende vinter er valutaeffekten fortsatt åpenbar, mener Stensrud, godt hjulpet av en tilbakelagt vinter med svært gode snøforhold. Mens norske gjester venter til nærmere sesongstart med å bestille, er danskene og svenske langt tidligere ute. Ved utgangen av august ligger bookingen 50 prosent over et allerede optimistisk budsjett for neste vinter – og nærmere en dobling sammenlignet med faktisk salg på samme tid i fjor.

Saken fortsetter under annonsen