Krav om at kiosker og andre må senke prisen, når utløpsdato nærmer seg
Regjeringen har lagt frem forslag til ny lov om forebygging og reduksjon av matsvinn, der går de blant annet inn for at det blir krav om at kiosker, dagligvareforretninger og lignende skal senke prisene og aktivt markedsføre næringsmidler som er i ferd med å gå ut på dato.

– Det er sunn fornuft at god mat skal i magen og ikke i søpla. Å redusere matsvinn er høyt prioritert av regjeringen, og den nye matsvinnloven inneholder flere krav som skal bidra til dette. Dette er en viktig milepæl i arbeidet for å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Formålet med lovforslaget er å bedre ressursutnyttelsen, ved å hindre at næringsmidler går ut av verdikjeden. Det er foreslått flere krav som skal bidra til å forebygge og redusere matsvinnet. I hovedtrekk foreslås det at:
- Private og offentlige virksomheter som produserer, omsetter eller serverer næringsmidler, skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger og tiltak for å redusere matsvinnet.
- Krav om at matindustrien og grossistene skal iverksette tiltak for å donere overskudd av næringsmidler der det er praktisk mulig.
- Krav om at dagligvarer, kiosker og lignende skal senke prisene og aktivt markedsføre næringsmidler som er i ferd med å gå ut på dato.
Beregninger viser at loven, sammen med revisjon av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, vil kunne bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn frem mot 2030.
– Et viktig virkemiddel for å redusere unødvendig sløsing
– Matsvinnloven er et viktig virkemiddel for å redusere unødvendig sløsing og ta bedre vare på ressursene våre. Det er et tydelig steg mot lavere klimagassutslipp og en mer bærekraftig matverdikjede, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Loven skal gjelde for virksomheter som produserer, omsetter og serverer næringsmidler i Norge. Loven vil omfatte både private, kommunale, fylkeskommunale og statlige virksomheter. Loven vil i første omgang gjelde for større aktører. Regjeringen har tatt utgangspunkt i matsvinnutvalgets forslag.
Det skal nå utarbeides forskrifter som skal supplere og utfylle loven. Målet er at det underliggende regelverket blir ferdigstilt i løpet av 2026, og at loven vil tre i kraft samtidig.
Regjeringen vil også sette i gang en revisjon av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, med utgangspunkt i Matsvinnutvalgets anbefalinger.