
Nye regler for innreise til Schengen-landene
Etter flere forsinkelser, forventes nå både det nye europeiske innreisesystemet (EES) og EUs visumfritaksprogram (ETIAS) å bli lansert senere i år. EUs justisministre bestemte nylig at EES skal være operasjonelt i oktober iår, mens ETIAS skal innføres i første kvartal 2026.
Hva er ETIAS?
ETIAS står for European Travel Information and Authorization System og er det kommende visumfritakssystemet for å komme inn i Schengen-området. ETIAS er ikke et visum, men skal gjelde for personer som har pass som gjør at de ikke trenger visum for å komme inn i Schengen-området. Det gjelder for opphold i inntil 90 dager. Det er som en forhåndssjekk, det er opp til myndighetene å utføre bakgrunnssjekker og forhåndsautorisere den som søker innreise. Det ligner på USAs ESTA (Electronic System for Travel Authorization), som ble introdusert i 2008.
Hvem berøres?
Reisende fra de 60 landene som for øyeblikket kan reise inn i Schengen-området uten visum, må søke om ETIAS. Dette inkluderer borgere fra USA, Canada, Brasil, Australia og Japan. Det gjelder også europeiske land som hverken er med i EU eller Schengen, som Storbritannia, Montenegro, Ukraina og Bosnia og Hercegovina.
30 europeiske land, deriblant Norge, vil kreve at besøkende registrerer seg for ETIAS.
EU og Schengen-sonen
I hovedsak gjelder ETIAS for Schengen-sonen, som jo ikke er helt det samme som EU. Schengen består av alle unntatt to EU-medlemsland (Kypros og Irland), pluss fire ikke-EU-land: Sveits, Island, Norge og Liechtenstein. Alle disse vil kreve ETIAS.
Nordmenn, EU-borgere og andre med godkjent opphold i Schengenområdet, trenger ikke å søke om ETIAS. Det gjør heller ikke reisende fra land som krever visum for å komme inn i Schengen – de vil fortsatt trenge visum.
Hvordan er ETIAS forskjellig fra EES?
Det første steget på veien mot ETIAS er innføringen av EES (biometrisk entry-exit system), som vil registrere når ikke-Schengen-borgere reiser inn og ut av Schengen-området, slik at myndighetene lettere kan spore de som ikke overholder lengden på oppholdstillatelsen.
Etter flere forsinkelser er dette planlagt å tre i kraft senere i år. EU har kunngjort at implementering vil skje i faser, i stedet for en full utrulling på én gang. Utlendinger som reiser inn i Schengen-området vil få tatt fingeravtrykk og bli fotografert ved grensen første gang de krysser inn i Schengen. For å håndtere mulig overbelastning i oppstartfasen, planlegger EU å implementere et system der potensielt kun én av 10 reisende vil trenge å gjennomgå biometrisk registrering de første ukene og månedene.
Kort sagt, EES skal registrere bevegelsene til de som reiser inn, ETIAS gir rett til å reise inn og rundt i Schengen-området. Søknadene vil automatisk bli sjekket mot flere sikkerhetsdatabaser, inkludert Europol, Interpol og en spesiell overvåkningsliste for enkeltpersoner. Behandlingsgebyret vil til å begynne med være €7.
<BOX>
Schengen-samarbeidet 40 år
Schengen-avtalen ble inngått for 40 år siden og garanterer fri bevegelse for mer enn 450 millioner EU-borgere, pluss borgere i fire ikke EU-land, sammen med ikke-EU-borgere som bor i EU, eller besøker EU som turister, etc.
Siden 1985 er Schengen-området utvidet ni ganger. Bulgaria og Romania var de siste landene som ble med fullt ut, 1. januar 2025.
Schengen-området uten indre grenser består av 29 Schengen-stater: 25 EU-medlemsstater og fire ikke-EU-land: Norge, Island, Sveits og Liechtenstein.
Hver dag krysser over 3,5 millioner mennesker indre grenser for å jobbe, studere eller besøke familie og venner, uten ekstra papirarbeid og, i de aller fleste tilfeller, uten ekstra ventetid. I den senere tid har riktignok flere land innført kontroll på grensene. Fra februar 2025 har ti Schengen-land (Norge, Bulgaria, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Slovenia, Sverige og Østerrike) innført ekstraordinære kontroller på 27 separate grensestrekninger, på grunn av sikkerhetsutfordringer med det som kalles “et høyt nivå av irregulær immigrasjon».
Fordelene med Schengen strekker seg utover EU-borgere. Tredjelandsborgere kan også oppleve fordelene ved et Schengen-visum, som lar dem reise til Schengen-området og bevege seg fritt innenfor i opptil tre måneder i løpet av en seks måneders periode – for turisme eller arbeid. Schengen er også viktig for konkurranseevnen for 31 millioner europeiske bedrifter, og bidrar betydelig til EUs indre marked, ved å legge tilrette for fri bevegelse av arbeidstagere, varer og tjenester.
</BOX>