Annonse

Reiselivskommunene hemsedal, trysil og aurland er hardest rammet

Coronakrisen har rammet Kommune-Norge svært ulikt, hardest rammet er kommunene som baserer seg på reiseliv, turisme og opplevelser, viser en kartlegging NRK Vestland har foretatt.

Kommunene som topper listen med prosentvis høyest grad av permitterte, er ski- og hytteeldoradoene Hemsedal og Trysil, i tillegg til reiselivskommunen Aurland.

Hemsedal er hardast rammet av alle. Her har én av fire arbeidsføre søkt dagpenger under permittering. Akkurat nå er 30,3 prosent, eller 423 personar, helt arbeidsledige.

Arbeidsledigheten er høyest innen reiseliv og transport, hvor 28,1 prosent av arbeidsstyrken er registrert som ledige. På denne tiden i fjor var skisentrene og overnattingsstedene i Hemsedal i ferd med å avslutte sesongen. Mars og april er overskuddsmånedene som skal sikre penger også i den stille delen av året.

Nå er 96 prosent av alle ansatte i overnattings- og serveringssektoren i Hemsedal kommune permitterte.

– Det er så godt som hele næringen vår. På kort sikt medfører det at de minste bedriftene trolig ikke overlever uten hjelp. De største bedriftene vil nok vurdere videre investeringstak i lang tid fremover, sier ordfører Pål Rørby (Sp) i Hemsedal til NRK.

Estimat viser et samlet omsetningstap på rundt 450 millioner kroner i mars og april, 40 prosent av årsomsetningen ligger i disse månedene.

Fjellbygda Voss har tapt stort på stengte skianlegg og overnattingssteder. Nå håper de sommersesongen kan redde stumpene.

I Aurland har sesongstarten vært katastrofal. Sommeren, som skulle sikre kroner i kassaapparatene, er mer eller mindre avlyst.

https://www.nrk.no/vestland/sja-korleis-arbeidsloysa-har-auka-i-din-kommune-1.14986170

Annonse
Annonse
Annonse