Restaurant

400.000 hotellfrokoster reddet gjennom Too Good To Go

Siden hotellene startet å tilby overskuddsmat gjennom appen Too Good To Go, har de reddet 395.000 måltider fra å bli kastet. Dermed har de spart miljøet for rundt 400 tonn matavfall.

Publisert Sist oppdatert

For å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er, har FN erklært onsdag 29. september som den internasjonale dagen mot matsvinn; International Day of Awareness on Food Loss and Waste Reduction.

– De gjør en flott innsats, samtidig som folk får digg hotellmat og bidrar positivt i et miljøperspektiv de også, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go i Norge. Miljøbesparelsene tilsvarer 1000 tonn CO2-ekvivalenter eller 400 tonn matavfall.

Too Good To Go kobler hoteller, spisesteder og butikker med mat til overs, sammen med folk som vil redde maten til redusert pris. Maten pakkes i forundringsposer, som kjøpes i appen og hentes på det aktuelle stedet. Målet er å unngå matsvinn.

– Frokostene blir ofte raskt utsolgt. I tillegg til å hjelpe hotellene med å redusere matsvinn, får folk en smakebit av hotellopplevelsen, god mat og en overraskelse. Man vet ikke helt vet hva som havner oppi forundringsposene – det kan være egg og bacon, pølser, poteter, tomatbønner og rundstykker. Noe ren vegetar er det også, og noen lunsjretter, sier Raknes Pfründer, som forteller at én forundringspose gjerne koster mellom tretti og førti kroner.

117 hoteller bruker appen

De første hotellene startet å samarbeide med Too Good To Go da selskapet kom til Norge i 2016, og siden den gang er det altså reddet 395.000 hotellfrokoster- og lunsjer. 60.000 av disse er reddet i år.

På landsbasis er det 117 hoteller som bruker appen, blant annet fra kjeder som Scandic, Thon, Nordic Choice og De Bergenske.

– Hotellene bruker appen ved behov, og tjener videre noen kroner på det de kanskje ellers ville kastet. Vi får også tilbakemeldinger på at de ansatte synes det er veldig hyggelig. Det er jo ingen som liker å kaste mat, sier Raknes Pfründer.

Scandic: Jobber målrettet med svinn-kutt

Scandic forteller at de har jobbet målrettet med å redusere matsvinn siden 2011, og har eksempelvis forpliktet seg til å halvere svinnet innen 2030 gjennom bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn.

– Vi veier og registrerer matavfallet, setter frem mindre buffetmat og fyller på oftere, oppfordrer gjester til å forsyne seg flere ganger, lærer opp kjøkkenpersonalet for å sikre bærekraftig drift og optimaliserer menyene våre for å redusere svinnet ytterligere, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Norge.

– Vi har svært gode erfaringer med å bruke Too Good To Go, og har siden vi innledet samarbeidet i 2016 reddet rundt 230.000 måltider gjennom appen. Scandic er opptatt av å gi gjestene den beste starten på dagen med vår prisbelønte frokost, og det er fantastisk at overskuddsmaten fra buffetene bidrar til å mette enda flere, sier han.

Hotellene som har reddet mest mat gjennom Too Good To Go iår

1. Hotel Zander K - Bergen: 2257 måltider

2. Scandic Victoria - Oslo: 2131

3. Scandic St. Olavs Plass - Oslo: 2126

4. Hotel Norge by Scandic - Bergen: 1963

5. Thon Hotel - Arendal: 1883

6. Scandic City - Stavanger : 1605

7. Scandic Vulkan - Oslo: 1486

8. Scandic Lerkendal - Trondheim: 1453

9. Scandic Solsiden - Trondheim: 1411

10. Thon Hotel Slottsparken - Oslo: 1397

11. Clarion Collection Hotel Astoria - Hamar: 1338

12. Scandic - Voss: 1245

13. Clarion Hotel Amanda - Haugesund: 1234

14. Scandic Bystranda - Kristiansand: 1224

15. Scandic Ørnen - Bergen: 1218

Kilde: Too Good To Go. F.o.m 1. januar t.o.m 27. september 2021

Powered by Labrador CMS