Annonse

Christian André Pettersen klar for Bocuse d’Or

Norge topper medaljestatistikken med totalt 11 pallplasseringer i denne konkurransen. Team Norway 2021 ledes av dobbelt europavinner Christian André Pettersen,  en av landets mest meritterte konkurransekokker gjennom de siste 15 årene, og er en vinnerskalle av rang.

I 2019 ble han, som i 2017, kåret til Årets kokk, som er den norske kvalifiseringen til Bocuse d’Or. Våren 2018 vant han Bocuse d’Or Europe i Torino, og tok bronsen i verdensfinalen Bocuse d’Or i 2019. I Bocuse d’Or Europe i Tallinn 2020 vant han igjen gull, med Danmark og Sverige på 2. og 3.plass. Pettersen deltar dermed i den prestisjefylte verdensfinalen for annen gang. Denne skulle vært avholdt i januar 2021, men på grunn av covid-19 har den vært utsatt hele to ganger, og skapt en ekstraordinært lang og krevende forberedelsesprosess for ham og Team Norway.

Stiftelsen Norsk Gastronomi (tidl. Bocuse d’Or Norge) er norske mesterkokkers «Olympiatoppen». Stiftelsen organiserer det nasjonale uttaket til Årets kokk og det norske teamets deltagelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

Tradisjonen tro avholdes verdensmesterskapet Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike. Det er 23 land som har kvalifisert seg til mesterskapet, og konkurransen går over to dager – søndag 26. og mandag 27.september.

Nytt av året er at tallerkenretten er byttet ut med en tre-retters takeaway-meny, mens den tradisjonelle fatretten er lik forutgående år, med unntak av at alle land må bruke samme type fat.

Innovasjonen med takeaway er en hyllest til bransjens utfordringer under covid-19, og skal bidra til å peke retning for hvordan takeaway kan løses med gastronomi i verdensklasse. Det er fastsatte råvarer fra Lyon, og i alle de tre rettene i takeaway-oppgaven – forrett, hovedrett og dessert – skal det anvendes tomat, mens det er valgt ut et utfordrende bogstykke fra storfe (blade of beef) til fatretten.

Team Norway konkurrerer på dag 1, og skal levere takeaway-retten kl. 12.55 og den klassiske fatretten kl. 13.30. Medaljeseremonien starter kl. 18.00 på dag 2.

Coach for Team Norway 2021 er Bocuse-kokk Geir Skeie, som selv ble europamester i samme konkurranse i 2008, og deretter verdensmester i 2009. Skeie har siden 2009 rådgitt flere lands team, spesielt i Asia, og er en sentral tillitsvalgt i det norske Bocuseakademiet, der han blant annet er styrerepresentant i Stiftelsen Norsk gastronomi.

Pettersens viktigste medhjelper og commis (assistent) er Even Sørum (23). Han deltok som commis også i europafinalen 2020. En commis er et ungt talent under 23 år som står i konkurransekjøkkenet sammen med kandidaten og kan delta i og gjennomføre alle operasjoner under konkurransen. Sørum har bakgrunn fra flere norske stjernerestauranter, og har sin sterke matinteresse etter oppveksten ved familiebedriften Valdresporten Kro.

 

 

Annonse
Annonse
Annonse