Annonse
Fra venstre: Nina Sundqvist - Stiftelsen Norsk Mat, Hilde Sorken - Rørosbakern, Astrid Aasen - Gangstad, Lars Utseth - Attåtnæring, Inge Nilsen, Frode Neergård, Cecilie Røli og Torun Hernes Bjerkem - alle fra Gullimunn.

Nye trønderske matspesialiteter

- Trøndelag er det fylket med flest produkter med Spesialitetsmerket og det ser ut som dere skal holde den posisjonen en stund fremover. Bare produkter i det øverste sjiktet i sin kategori får tildelt Spesialitet og her er altså Trøndelag i best i klassen, sa administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, under åpningen av Trøndersk Matfestival.

De fire som fikk tildelt Spesialitet er:

Gullimunn AS

Gullimunn AS består av et knippe trønderske gårder som dyrker, maler og selger økologisk korn av gamle kornsorter. Disse kornsortene formidles til bakere, kokker og forbrukere på en unik måte og er helt tetsjiktet innenfor å bygge kunnskap og sikre et mangfold innen norsk kornproduksjon. Gullimunns kornsorter kan fremvise et smaksmangfold i særklasse og er innovative innen sin kategori.

Surpomp fra Attåtnæring

Surpomp er et økologisk snacksprodukt og er fremstilt av surdeig laget av urkorn. Surdeigen tørkes før den friteres og krydres og har en kompleks duft av malt og korn med friskt, syrlig anslag. Surpomp er et innovativt og spennende produkt som tilfører noe helt nytt til snackskategorien.

Himmelsk Blå fra Gangstad Gårdsysteri

Himmelsk Blå er en myk om mild blåmuggost som produseres av Gangstad med fersk kumelk. Osten har et særs pent utseende og en innbydende duft og konsistensen er kremete og myk, med en mild og godt balansert smak av blåmugg. Himmelsk Blå er en ost i ypperste særklasse.

Knekks fra Rørosbakern AS

Knekks er en takkestekt norsk kjeks som retter seg inn mellom knekkebrød og kjeks. Mesken etter Bayer-bryggingen fra Røros Bryggeri utgjør en sentral del råvarene og alle råvarene eltes sammen med mesken, kjevles ut og stekes på takke. Knekks har en duft av malt og korn, en sprø konsistens og fin tykkelse.

Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.

 

Annonse
Annonse
Annonse