Det va lange køer utenfor de fleste utsteder og restauranter i Oslo åpningshelgen, men manglende bemanning gjør at flere i bransjen fortsatt sliter.
Naina Helén Jåma / NTB

Sliter til tross for gjenåpning

Publisert: 4. oktober 2021 kl 09.07
Oppdatert: 4. oktober 2021 kl 11.27

Ifølge SSB var det på landsbasis 23.000 færre ansatte i andre kvartal i 2021 sammenlignet med tilsvarende periode før pandemien. Denne reduseringen har ført til at flere restauranter, til tross for gjenåpningen, fortsatt må redusere tilbudet eller holde stengt noen dager i uka.

Det er i Oslo mangelen på personale er størst. Det hevder bransjeorganisasjonen Virke. I serveringsbransjen var det 57 prosent færre ansatte i andre kvartal i år sammenlignet med andre kvartal i 2019. Tallene for tredje kvartal er ikke klare ennå.

– Selv om det er jubel og full fest for mange nå, er det samtidig en lang vei å gå, sier leder for kultur og opplevelser i Virke, Rhiannon Hovden Edwards til Aftenposten.

Hun mener bemanningsproblemet er sammensatt, men tror at i likhet med andre bransjer som har blitt hardt rammet av pandemien, har den store usikkerheten ført til at mange har funnet seg en annen jobb.

I tillegg peker hun på reiserestriksjonene som en mulig årsak til at utenlandsk arbeidskraft er vanskelig å oppdrive.

Ifølge Virke var det på landsbasis 34 prosent færre ansatte i serveringsbransjen i andre kvartal 2021 sammenlignet med samme periode i 2019.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv