Annonse
Knettsetra Foto: Trysil.com

Trysil mangler 20 kokker før vintersesongen

Trysil mangler 20 kokker før vintersesongen. Også sykehus rammes, skriver NTB Innlandet.

- Det er en veldig frustrerende situasjon. Vi ser gjestene står og banker på døra. Så er det ingen som kan stå på og jobbe, vi har ikke nok folk.

Daglig leder ved restauranten, vaffelstua og puben Knettsetra i Trysil, Bjarte Wigdel, er bekymret for driften fremover. Selv om grensene er åpne igjen og gjestene er klare, er ikke de sårt tiltrengte svenske arbeidstakerne kommet tilbake.

Ved mange serveringssteder ved grensa må man nå gjøre drastiske grep.

– Det er vanskelig å ha ønsket åpningstid. Flere må stenge noen dager i uka, fordi man bare har bemanning for visse dager. Det er tøffe og reelle problemer man står i.

Også en del mil lenger sør, ved spahotellet Rømskog, sliter man med svensketilfanget. Hotelldirektør Anne Brodin Söderström forklarer:

– For oss som ligger nær grensen er det like viktig med svensk arbeidskraft som norsk. Men de stengte grensene gjorde arbeidsforholdene veldig vanskelige. Vi har mistet mye verdifull kompetanse. Og det er lenge til grensen mellom Norge og Sverige vil være kun en strek på kartet.

Trond Erik Grundt, daglig leder ved Grensetjenesten, et samarbeid mellom Norge og Sverige, sier mange svensker har blitt skeptiske til å jobbe i Norge etter koronaen.

– Det er en veldig økende skepsis blant svensk arbeidskraft etter pandemien. Det er nok en del mentale sperringer som sitter igjen. Vi vet at det er veldig alvorlig.

Han mener man nå har en kommunikasjonsutfordring om å fortelle at Norge og verden har blitt mer normal igjen.

Også NHO sier de kjenner på et alvor knyttet til mangelen av svensk arbeidskraft.

– Det er helt klart alvorlig. Det kommer til å være en stor utfordring fremover å få tak i nok og kompetent arbeidskraft, sier regiondirektør i NHO Innlandet Jon Kristiansen.

Han presiserer: – Behovet er ekstra stort innen hotell, reiseliv og restaurantnæringen. Men vi trenger fagarbeidere i alle bransjer.

Men på serveringsstedene i Trysil kan man ikke bare ta tiden til hjelp. Det nærmer seg vintersesong, og det blir for mange en kamp mot klokka.

Som Bjarte Wigdel, daglig leder ved Knettsetra, sier det:

– Det er en veldig akutt situasjon. For Trysil sin del mangler man 20 kokker for å starte vintersesongen. Det er veldig vanskelig å planlegge vinteren når du ikke har arbeidskraft.

https://www.nrk.no/innlandet/svenskene-svikter-norge-og-gir-krise-for-restaurant-og-servicenaeringen-1.15713466

 

Annonse
Annonse
Annonse