Jeunes Chefs Rôtisseurs 2022 i Mexico City: Vinner Tonje Svee, To Rom og Kjøkken. Foto: privat

Chaîne des Rôtisseurs setter Norge på smakskartet

Publisert: 15. november 2022 kl 09.50
Oppdatert: 15. november 2022 kl 12.13

Vinnerne kvalifiserer seg som Norges representanter til det internasjonale mesterskapet, som i 2023 arrangeres i Istanbul. Der har de mye å forsvare, etter sterke norske prestasjoner de siste årene.

– Vårt hovedtema på Umami Arena i februar 2023 er: Kraften til å ta Norge videre. Derfor er det svært gledelig å ønske begge disse to ung-konkurransene innenfor både kokk og sommelier velkommen til Umami Arena. Vi gleder oss til å heie frem morgendagens talenter og være med på å sette fokus på mulighetsrommet og viktigheten av en bransje med dyktige fagfolk. Dette sammenfaller også sterkt med verdiene som Chaîne des Rôtisseurs ønsker å fremme i begge konkurransene, sier direktør for Umami Arena, Torill Engelberg.

– En viktig del av vårt arbeid er å bidra til å fremme initiativer i bransjen, som er med på å bygge gode forbilder og bidrar til rekruttering av nye generasjoner med dyktige fagfolk, sier hun.

Det er stor prestisje forbundet med de to konkurransene – og norske kokker har vunnet den internasjonale finalen en rekke ganger:

Finalen i Jeunes Chefs Rôtisseurs i Mexico City i 2022 ble vunnet av Tonje Svee (21) fra To Rom og Kjøkken i Trondheim. Nikolai Haram Svorte (25) fra Speilsalen på Britannia Hotel vant den internasjonale finalen for Jeunes Sommeliers i 2021.

Emil Lundemo Bakken (24) fra Scandic Nidelven i Trondheim vant den internasjonale Jeunes Chefs konkurransen 2020 og Sindre Fagermo Hjelmseth (24) fra To Rom og Kjøkken vant for 2021.

Styrke rekrutteringen

Annonse

– Et av Chaîne des Rotîsseurs sine formål er å styrke rekrutteringen av kokker og servitører/sommeliers, og bidra til faglig utvikling av unge kokker og servitører, samt å fremme norsk mat og kortreist mat, sier Thore Sande Sande, som er styreleder i den norske organisasjonen..

Sande legger til at dette ikke er en lærlingekonkurranse, men en konkurranse for unge talenter som allerede er aktive i yrket.

Fredag 17. februar står altså slaget i disse to konkurransene på Umami Arena. Begge konkurransene arrangeres årlig med en nasjonal konkurranse – hvor vinnerne fra det enkelte land konkurrerer i et internasjonalt arrangement.

Konkurransen ledes av WACS (World Association Chefs’ Societies) og NKL-dommer Svein Magnus Gjønvik.

Dette er en konkurranse for unge kokker under 27 år og selve matlagingen foregår på Umami Arenas Mesterkjøkken, hvor seks finalister møtes til dyst. Vinneren skal representere Norge i den internasjonale Chaîne des Rôtisseurs- konkurransen i Istanbul den 7. oktober 2023.

Finalistene kvalifiserer seg ved å ved å sende inn en 3-retters meny til fire kuverter, etter en beskrevet råvareliste, pluss valgfrie råvarer kortreist etter sesong.

Konkurransen gjennomføres etter prinsippet “Mystery Box”. Her vil alle kandidater tildeles en råvarekurv med hovedråvarene som skal benyttes til den enkelte rett.

Annonse

Jeunes Sommeliers

Dette er en konkurranse for unge servitører og vinkelnere under 27 år om deres kompetanse innen vin og drikke til gode måltider. Minimum tre personer vil kjempe om å bli kåret til Norges beste, unge sommelier i Chaîne des Rôtisseurs’ bedrifter. Også her vil vinneren delta i den internasjonale konkurransen i Istanbul.

Over 750 års tradisjoner

Chaîne des Rôtisseurs er en internasjonal organisasjon som har sine røtter helt tilbake til år 1248 og opprettelsen av den franske laugsordningen. I dag er denne kulinariske organisasjonen etablert i over 80 land. Chaîne des Rôtisseurs har både profesjonelle og amatører som medlemmer.

I Norge er det ca. 860 medlemmer, fordelt på åtte avdelinger rundt om i landet. Hvert år bruker Chaîne des Rôtisseurs i Norge en del av medlemskontingenten til å premiere vinneren av de forskjellige lærlingekonkurransene.

Tilsammen har organisasjonen hele 25.000 medlemmer «worldwide».

Ledige stillinger – reiseliv