Restaurant

Elegant og smaksrik akevitt

Annet brunt brennevin, som for eksempel cognac, har opplevd reduserte salgstall de siste årene, men akevitten har holdt stillingen. Nå går vi inn i høysesongen for akevittomsetning. Til norsk julemat er akevitt en opplagt følgesvenn, men stadig flere akevitter står også godt på egne ben, uten mat som følge, blant annet Marthe Bøhns elegante Gullmunn 2022.

Publisert Sist oppdatert

Marthe Bøhn har hatt en fascinasjon for ekte brennevin og det tilhørende håndverket siden hennes første opphold i Cognac i 1996. I 2007 tok Marthe fagbrevet som destillatør, med Masterblender Richard Braastad som læremester og mentor.

Nå er hun klar med en ny årgang av Gullmunn. Gullmunn er rene, delikate og milde akevitter basert på norsk potetsprit, utvalgte norske urter og røtter, toppet med tørkede eksotiske innslag som appelsinskall, stjerneanis og muskatnøtt.

Dette er en 100% norsk fatmodnet akevitt, med alkoholstyrke 38%, som gir en litt mildere stil. Den er destillert, modnet og tappet på Oslo Håndverksdestilleri, blandet og utvalgt av Marthe Bøhn; sommelier, cognacdestillatør og brennevinsentusiast.

Gullmunn er basert på norske poteter og nøye utvalgte urter som karve, mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte. De fine integrerte fattonene er fra flere års fatmodning på gamle Bourbonfat og gamle Cognacfat.

Gullmunn 2022 (V-pris NOK 439,90), 4000 nummererte flasker, har ett år på Bourbonfat og to år på gamle limousin-cognacfat. Gyllen med kobbertoner, helt naturlig og uten tilsatt farve.

Aromatisk krydderpreg med avdempet karve; preg av appelsinskall og sitrus, lyngblomst, irisrot og kamille. Klassisk cognacfatpreg med varm eik, milde integrerte toner og hint av mørk sjokolade.

Smaken er rik og avrundet med sødmefulle fattoner. Frisk med mildt preg av karve, moden appelsin og stjerneanis. Lun stil og milde kryddertoner. Lang raffinert ettersmak.

Gullmunn passer godt til all slags spekemat, torsk, skalldyr, silderetter, grillet svin og modne oster. De dype fataromaene gjør at den også egner seg godt alene.

Powered by Labrador CMS