Bodegas Protos, kjent for sine kvalitetsviner, har investert stort i vakre omgivelser.

Friske Rueda-viner i sterk vekst

Publisert: 1. juli 2022 kl 14.35
Oppdatert: 1. juli 2022 kl 14.35

Verdejo er den dominerende druen her og gir aromatiske, friske viner, som i tillegg er prisgunstige. I 2021 ble det for første gang solgt over 100 millioner flasker Rueda-vin.

Det er gjort store investeringer i de senere år, mange kjente og mindre kjente vinprodusenter har bygget flotte bodegaer, med det aller siste i moderne produksjonsutstyr. Rueda er en av få regioner i Spania som har spesialisert seg på hvite viner, det kan skyldes at de ligger mellom to store rødvinområder, Toro og Ribera del Duero.

Vinhuset Menade er pionerer på organisk produksjon. 

Klimaet er kontinentalt med lange, varme somre og kalde vintre, men med en viss atlantisk innflytelse. Temperaturen kan falle under 1 kuldegrad om vinteren og komme opp i 30 pluss om sommeren. Det er risiko for frost, kald tåke, sterke vinder og haglbyger om vinteren og våren, mens det bare er liten risiko for tørke. Normalt regner det om våren og høsten, gjennomsnittlig regnfall er 400 millimeter, mens vinplantene får 2700 timer solllys i året.

Hvite viner med aromatisk stil

Rueda ligger sydvest for rødvinområdet Ribera del Duero. I Rueda produseres hvite viner med en aromatisk stil. Områdets fremste drue, Verdejo, er utsatt for oksydasjon og mangler noe friskhet, hvis den ikke får optimale forhold og moderne produksjonsteknologi anvendes. Hvis vinene fremstilles på denne måten, kan de bli svært behagelige og aromatiske, med noe smak av sitrus, pære og grapefrukt. Vinene er middels fyldige. Noen ganger blandes Verdejo med Macabeo eller Sauvignon Blanc, førstnevnte gir mer fylde, mens den siste gir mer aroma. Men først og fremst står Verdejo utmerket godt alene og har sørget for ny fart i vinproduksjonen i denne delen av Spania. Verdejo-viner er blitt svært populære i de senere år, de passer utmerket som aperitif, eller som følge til lette måltider.

Mange vinprodusenter fra andre deler av Spania har i de senere år etablert seg i Rueda, bl.a. Bodegas Riojanas, Bodegas Ontanon, sherryprodusenten Tio Pepe, Gonzales Byass fra Rioja, Ramon Bilbao, Torres og Marques de Caceres. Familien Sanz har produsert viner i Rueda i nærmere 200 år, de startet vinhuset Menade i 2005 og er pionerer på organisk produksjon. Finca Montepedrosa i Rueda tilhører familien Martinez-Bujanda, som produserer vin flere steder i Spania. Finca Montepedroso ligger 750 meter over havet i selve landsbyen Rueda. Protos er en av de best kjente vinprodusentene i Rueda, de har investert nærmere NOK 400 millioner i Peñafiel.

Saken fortsetter under annonsen

D.O.Rueda

Vinappellasjonen D.O. Rueda fikk sin offisielle status av det spanske landbruksdepartementet i 1980 og ble dermed den første offisielt etablerte vinappellasjonen i regionen Castilla y Leon. Rueda har glimrende naturlige forutsetninger for å produsere viner av høy kvalitet og har i dag oppnådd anerkjennelse over hele verden for sine hvite viner. Det produseres også en del rødviner og roséviner. Tempranillo er den viktigste røde druen. Vinområdet Rueda består av 74 byer og landsbyer, 53 av disse syd i provinsen Valladolid, 17 vest i provinsen Segovia og 4 i den nordlige del av provinsen Avila. Området er i første rekke kjent for sine gode hvite viner av druen Verdejo. Rueda-appellasjonen ligger på en høyslette 700 – 800 m.o.h., utsatt for vinder fra Atlanteren. Jordsmonnet består av småstein og sand, noen steder kalkstein.

Verdejo

Verdejo-druen har vært dyrket i Rueda-området i rundt 1000 år. Den kjennetegnes av en unik palett av aromaer og smaker. Vinene smaker av urter, høy og fennikel, som blander seg med frukten og den syrlige friskheten. De har fin struktur og viser den karakteristiske bitterheten i finishen, som balanserer harmonisk med frukten. En god Verdejo-vin er tørr og fruktig. I Rueda plukkes det meste av Verdejo-druene om natten av innhøstingsmaskiner. Plukkingen skjer raskt, uten at druene utsettes for sol. Når innhøstingen skjer ved temperaturer på 10 – 15 grader, istedenfor dagtemperaturen i september som vanligvis er 24 – 28 grader, gjør det risikoen for oksydasjon mindre. Fermentering foregår i temperaturkontrollerte, rustfrie ståltanker. Etter tre måneder får vinen en gul farve med en ungdommelig grønn skygge. Den har frisk, fruktig aroma og smak.

Når det står Rueda Verdejo på flasken betyr det at det er minst 85% Verdejo, men i praksis er det som oftest 100%. Vinene har strågul farve, er aromatiske og har en elegant bouquet. Viner som kun er merket Rueda, inneholder minst 50% Verdejo, somregel er det blandet inn Sauvignon Blanc eller Viura.

Ledige stillinger – reiseliv