Ute på TAK Oslo. Foto: Lars Petter Pettersen

Fullt tak på Sommerro

Publisert: 8. september 2022 kl 09.42
Oppdatert: 8. september 2022 kl 09.42

– Det er alltid spennende å starte en ny restaurant, og desto mer gøy å se at lokalene fylles til randen og gjestene er storfornøyde. Tilbakemeldingene i restauranten og på sosiale medier har vært overveldende. Vi har fått ekstremt dyktige ansatte i Oslo, med støtte fra teamet i Stockholm. Nå gleder vi oss bare til fortsettelsen, sier Frida Ronge, gründer og kreativ leder for TAK Stockholm og Oslo.

Frida Ronge åpnet TAK Stockholm i 2017, til stående applaus blant svenske matanmeldere. Restauranten ble på kort tid et svært populært spise- og møtested for stockholmere, og Ronge er blitt kjent i hele Sverige for sin kreative miks av nordiske råvarer og tradisjonelle japanske teknikker, og for sitt engasjement for bærekraftig sjømat.

TAK Oslo har totalt 90 sitteplasser, i det runde tilbygget på toppen av Sommerro, med 360-graders utsikt over hele Oslo. I tilknytning til restauranten er også Izakaya, med bar, småretter og servering på takterrassen. I arbeidet med TAK Oslo, har Ronge lagt stor vekt på å finne frem til norske råvarer og utvikle lokale signaturretter.

– Jeg har elsket å reise rundt i Norge for å bli kjent med produsenter og eksperimentere med de fantastiske råvarene som finnes her. Derfor er det ekstra gøy å se hvordan gjestene oppdager og omfavner nye smaker. Noen safer med norsk laks, men mange har blitt både overrasket og begeistret for den helt spesielle boknafisken, sier Ronge.

TAK Oslos boknafisk sashimi er laget av tradisjonell halvtørket torskeloin, servert med norske poteter, brunt smør med soya og pepperrot. Blant TAK Oslos lokale signaturretter er også en helt spesiell arktisk misosuppe. Ronge har byttet ut den tradisjonelle japanske bonito-fisken med en buljong laget på tørket tørrfisk-skinn, og smaksatt suppen med butare fra Lofoten Seaweed.

TAK Oslo serverer norsk laks gravet på tradisjonelt japansk vis i en marinade på soya og mirrin, en sukkerlake med litt alkohol. Klassikeren Skagen-toast på smørstekt brød er smaksatt japansk yuzu kosho. Sushien på TAK Oslo vil være sesongbasert, med en kombinasjon av skog og hav i ulike varianter. I høst serveres norimaki med stekte kantareller, fritert kål og gresskar, og temaki sushi, som gjestene selv ruller ved bordet, med fritert norsk torsk, grønnsaker og tilbehør. Til desserten har Ronge hentet frem karamellsmaken i den norske brunosten i en shoux, en fransk kake, servert med karamellsaus og fløteis.

Om kort tid trekker Ronge seg tilbake til mammapermisjon i Drøbak. Da tar kjøkkensjef Attila Havas over ansvaret for TAK Oslo. Han kommer fra the Well og Nodee Sky og har i over 20 år som profesjonell kokk fordypet seg i det asiatiske kjøkkenet. Havas har vært tett involvert i hele prosessen med å utvikle rettene for TAK Oslo.

Annonse

– Vi har jobbet utrolig godt og tett sammen i utviklingen, og har sammen tatt frem ulike rettene for Oslo på kjøkkenet i Stockholm. Attila vil også ha ansvaret for å videreutvikle konseptet i Oslo utover høsten og vinteren. Jeg vil fortsette å følge TAK Oslo tett fra Drøbak, men kunne ikke hatt en bedre mann til å ta hånd om konseptet og gjestene, avslutter Ronge.

 

Ledige stillinger – reiseliv