Foto

Foto: Magnus Gulliksen

Norsk Gardsost vant Matprisen 2022, Restaurant K2 – Årets kjøkken

Publisert: 17. november 2022 kl 09.36
Oppdatert: 17. november 2022 kl 09.36

Prisutdelingen hedrer alle dem som jobber for å endre matsystemer i mer bærekraftig retning og som bidrar til å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Matprisen favner hele næringskjeden fra bonde til butikk, og tidligere i høst ble tre nominerte valg ut til syv av prisene.

Bransjeorganisasjonen Norsk Gardsost mottok selve Matprisen. 25-årsjubilanten har med sine 173 produsentmedlemmer vært sentral i den eksplosjonen av norske ysterier, som produserer oster på et svært høyt internasjonalt nivå. Årets vinner har bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands. – Det er vanskelig å se for seg at så mange lokale norske produsenter skulle ha klart å etablere seg de siste tiårene, med kvalitet i verdensklasse og et enormt mangfold, hvis det ikke hadde vært for arbeidet vinneren har lagt ned, sier jurymedlem og forfatter Thomas Horne.

«Matprisen feirer de som går på jobb for å løse en av vår tids aller største utfordringer: Å skape et bærekraftig matsystem som bidrar til sunne økosystemer og sunne mennesker!», sier Ingrid Kleiva Møller, jurymedlem og fagsjef i Framtiden i våre hender.

Vinner av Årets kjøkken: Restaurant K2

Prisen Årets kjøkken gikk til Restaurant K2 i Stavanger. – I en bransje som kan være tøff og lukket, er årets vinner et strålende eksempel på en aktør som velger å gjøre det motsatte: Gode arbeidsvilkår med stor takhøyde for den enkelte, stor åpenhet om sine innkjøp og sine metoder, og et brennende ønske om å servere miljøvennlig mat som holder høyt kulinarisk nivå. Alt dette kjennetegner årets vinner, sier juryleder og restauratør Mikael Svensson.

Mens flere av vinnerne har en regional tilknytning, vant Norsk bonde- og småbrukarlag den nye prisen Årets salgskanal for det landsomspennende REKO-prosjektet.

Vinneren av Årets formidler ble Anders Nordstad, kjent som en kritiker av maktkonsentrasjon i norske matsystemer og en forsvarer for norske bønder.

Annonse

 

Ledige stillinger – reiseliv