Restaurant

Reiselivet mangler 10.000 ansatte og kutter i åpningstiden: – Ekstreme utfordringer

Behovet for arbeidskraft innen overnatting og servering er nå så ekstremt at Adecco-sjef Torben Sneve mener reiselivet er nødt til å reise til Asia for å rekruttere folk, ifølge Dagens Næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg håper på dårlig vær i sommer.

Det er det ikke ofte restauranteier Nevzat Arikan gjør. Flere av restaurantene hans, som Nedre Foss Gård, Zarathustra og Arakataka, har nå begrensede åpningstider på søndager og mandager som følge av mangel på arbeidskraft.

– Det er kun på grunn av bemanningsproblemer, for kundegrunnlaget er der. Det er dager hvor du ikke får brukt lokalene som vanlig, men kostnadene er de samme, fortviler Arikan.

Arikan mener det må legges til rette for import av utenlandsk arbeidskraft.

– Vi har økt lønningene, men vi har rett og slett ikke nok arbeidere her i landet. De må hentes fra et eller annet sted om det så er Roma, Madrid, Peru eller Mexico, sier Arikan.

Arikan sier at langt over 50 prosent av de ansatte ved Nedre Foss Gård og søsterrestauranten Trattoria Popolare er ferske og ufaglærte. Han legger ikke skjul på at det går ut over både service og kvalitet.

Må til Asia

Torben Sneve, konsernsjefen i bemanningskonsernet Adecco, bekrefter at mye av den tradisjonelle rekrutteringen fra EØS-området har stoppet opp.

– En sak er at svenskene uteblir. Og det er ikke noe som tyder på at de vil vende tilbake heller. Så har veldig mange andre europeiske land opplevd en betydelig lønnsvekst som gjør at det ikke frister like mye økonomisk som før å ta jobb i Norge, sier han.

– Det er dramatisk. Det verste er at vi hører om de samme utfordringene i en rekke andre land, inkludert Hellas og Spania. Veldig mange har forlatt bransjen gjennom pandemien, og de klarer ikke rekruttere dem tilbake, sier Sneve som ikke ser noen annen løsning for reiselivet enn å lete etter nye hoder utenfor Europa.

Jeg tenker da særlig på Asia. For vi vil ikke klare å etterfylle med nok folk på andre måter. Men dagens system er veldig rigid med svært lang saksbehandlingstid. Det er dessuten et krav om at de må ha garantert jobb i ett år, noe som skaper utfordringer for enkeltbransjer, sier Sneve.

– Så det vil si at det er umulig i dag å hente folk utenfra EØS til midlertidig jobb, eksempelvis sommerjobb, i reiselivet?

– Ja.

Ifølge administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, hadde 30 prosent av de ansatte i reiselivsbedriftene før pandemien utenlandsk bakgrunn.

Krohn Devold sier 70 prosent av personalet i enkelte reiselivsvirksomheter er nyansatte og viser til at bransjen har klart å rekruttere mange nordmenn.

– Men jeg tror det markedet er støvsugd.

Reiselivsdirektøren sier bransjen sysselsetter 100.000.

– Nå antar man at bransjen mangler en bemanning på ti prosent. Det tilsvarer 10.000 ansatte. Mange restauranter er stengt søndag, mandag og tirsdag og åpner igjen onsdag, torsdag, fredag og lørdag. De må tilpasse åpningstiden når det er høyest besøk. Mange virksomheter har samlet seg mer gjeld under pandemien. Jeg tror vi får en økning i konkurser til høsten, sier Devold.

Powered by Labrador CMS