Restaurant

Slottsmodnede viner fra Haut-Medoc

Bordeaux-vinene til Chateau Coufran kan iår feire at de har vært 50 år i Vinmonopolets hyller, de er dermed den lengst listede rødvin gjennom Polets 100-årige historie.

Publisert Sist oppdatert

Noe som skiller Ch. Coufran og søsterslottet Ch. Verdignan, fra andre vinslott, er at de ikke selger vin «en primeur», altså før lagringsprosessen er startet, men lagrer flaskene i kjelleren, hver store metallboks tar 600 flasker. Vinene selges altså først når de er modne, de kan da nytes med en gang de er på markedet. De som selger «en primeur» gir ofte 20% rabatt i forhold til hva de kunne ha fått for modne viner, men fordelen er at de får inn cash på et tidligere tidspunkt.

- Per i dag har vi rundt 6 millioner flasker på lagring i våre kjellere, sier Fréderic Vicaire fjerde generasjons vinmaker og bestyrer av vinslottene Chateau Coufran og Chateau Verdignan. De to slottseiendommene ligger ved siden av hverandre i det nordlige Haut-Médoc.

Château Coufran har vært på det norske marked siden 1972, til å begynne med ble vinen importert på fat og tappet på flaske i Norge. Vinslottet har tilhørt familien Miailhe siden 1924, men har historie minst tilbake til midten av 1700-tallet. Miailhe-familien var godt etablert i Bordeaux allerede før 1924, de var både negociants og eide flere andre Cru Bourgeois chateaux i Medoc. På et tidspunkt var Miailhe-familien også eiere av Chateau Pichon Lalande i Pauillac, og i Margaux eide de Chateau Palmer og Chateau Siran.

Château Coufran ligger nord for Saint-Seurin-de-Cadourne, ved Saint-Estèphe i Pauillac. Vinmarken er sammenhengende på 76 hektar, høyeste punkt er 21 m.o.h. Jordsmonnet er primært grus og leire. Vinene tilhører appellasjonen Haut-Médoc og området er sterkt positivt påvirket av nærheten til utløpet av Gironde og Atlanterhavet. Årsproduksjonen på Ch. Coufran er rundt 400.000 flasker, på Ch. Verdignan litt mindre.

Blendingen på Ch. Coufrans viner er vanligvis 85% Merlot og 15% Cabernet Sauvignon. - Vi prøver å etterstrebe en «signatur» i smaken på vinene gjennom blendingen, sier Fréderic Vicaire, han er oldebarn av vinslottenes gründer, Louis Miailhe og fører i dag familietradisjonene videre.

Ekjord AS, som nå er en del av Gaia Gruppen, har vært norsk importør i alle de 50 årene Ch. Coufran har vært på det norske marked. De tar blant annet inn:

Coufran Cháteau 2010 (V-pris NOK 319,90), 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon.

Rund med mye smak og dybde. Preg av mørke bær, tørket frukt, sedertre og lær.

Passer spesielt godt til vilt eller grillet kjøtt, men kan også nytes kun i eget selskap. Vinen er lagret 18 måneder på eikefat, deretter på flaske. Den er perfekt utviklet for å drikkes nå, men kan også lagres for videre utvikling. Vinene er vanligvis best etter 6 til 9 år på flaske, topp modenhet vanligvis 6 – 14 år etter årgangen.

Chateau Coufran 2015 (V-pris NOK 649,90/magnum), 85% Merlot og 15% Cabernet Sauvignon. Dyp rød. Aroma av modne mørke bær, litt plomme og urter over integrert sedertre, hint av lær. Velbalansert, frisk og fruktig, litt skarpere enn 2010-årgangen. Preg av mørke bær, tørket frukt, sedertre og lær, fast ettersmak med god lengde.

18 måneder på eikefat, deretter lagring på flaske.

Château Verdignan 2009 (V-pris 319,90), 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 5% Cabernet Franc. Aroma med konsentrert preg av mørke bær og urter. Saftig smak av mørke bær, urter og fat. Velbalansert med bløte tanniner. Fast og fin ettersmak.

Château Verdignan-vinene har Cabernet Sauvignon som hoveddrue. Verdignan er kjent som en av de eldste vingårdene i Pauillac og er iallfall den eldste i Saint Seurin de Cadourne. Den er i en klasse for seg på grunn av den vakre slottsbygningen. Château Verdignan har 60 hektar vinmarker, derav 40 hektar rundt slottet. På Ch. Verdignan er vinmarkene beplantet med tre druetyper; Cabernet Sauvignon, Merlot og litt Cabernet Franc. Gjennomsnittlig alder på vinstokkene er 45 år.

Powered by Labrador CMS