Sherry varierer sterkt i smak og utseende.

Foto

iStock/barmalini

Solen, vinden og jorden gir magisk sherry

Publisert: 10. november 2022 kl 12.05
Oppdatert: 10. november 2022 kl 12.05

Sherry kan kun produseres i Jerez-regionen, et trekantformet område i Spanias sydligste region, Andalucia. Med Atlanterhavet på en side og elven Guadalquivir på den andre, omfatter det såkalte sherry-trianglet byene Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda. Mikroklimaet og de geografiske betingelsene her er grunnlaget for sherryproduksjonen.

For å kunne kalles sherry må druene dyrkes i sherry-trekanten i Andalucía, produksjonen må foregå der også. De fleste sherryer er laget med Palomino-druer, som nesten er eksklusive for denne regionen. I Jerez-regionen har det vært produsert vin i over 3000 år. El viento, el sol y la tierra. Vinden, solen og jorden, det er balansen mellom disse tre elementene som gjør sherry så magisk.

Sherry-trekanten får nesten 300 dager med sol hvert år og rundt 70 dager med regn. Under de tørre, varme somrene, bringer vinden fra havet nok fuktighet til vingårdene, og leiren i jorda holder på vannet under overflaten. Den uvanlige hvite jorden reflekterer sollys tilbake til vinstokkene over, og hjelper dem til å modnes og vokse.

Tørr, syrlig, salt og søt

Sherry og Manzanilla er av mange ansett som juveler i vinverdenen. De spesielle druene som benyttes og lagringsprosessen gjør sherry til et spesielt produkt.

Fino er selve symbolet på den intense, rike og sjenerøse karakteren til Vinos de Jerez. Det perfekte tilbehøret til tapas, da den tilpasser seg salte og intense smaker. Klar, frisk strågul farve. Duft av bakst, mandler og urter. Tørr, frisk og delikat, med en syrlig ettersmak. Serveres kald.

Annonse

Oloroso, intens og smakfull. Den tørre og intense Oloroso er en klassiker blant sherryene. Passer godt til vilt og rødt kjøtt, sopp og vellagrede oster. Farven som dyp mahogny. Kraftig og kompleks, med toner av edle tresorter, tobakk, lær og krydder. Serveres lett temperert.

Amontillado har en mørk ravfarve. Aroma av nøtter og krydder. Tørr og velstrukturert med balansert syre. Lang ettersmak.

Manzanilla er egentlig ikke en sherry, men en hetvin fra området rundt kystbyen Sanlúcar de Barrameda. Manzanilla er salt, delikat og passer perfekt fisk og annen sjømat. Lys, strågul farve. Florale toner med innslag av sjø. Tørr og frisk med elegante, syrlige innslag. Mindre alkoholstyrke enn sherry, rundt 16 prosent. Serveres kald.

Andre sherrytyper: Palo Cortado, Pale Cream, Medium, Cream, Moscatel og Pedro Ximénez.

Manzanilla- og mathovedstaden

Sanlúcar de Barrameda er Spanias mathovedstad i 2022. I tillegg til de hvite rekene, er det i første rekke den velsmakende hetvinen manzanilla som kjennetegner byens gastronomi. Sanlúcar ligger ved munningen av elven Guadalquivir, som også forbinder regionhovedstaden Sevilla med havet. I tidligere tider var Sevilla den eneste spanske byen som var autorisert for skip til og fra oversjøiske destinasjoner, det gjorde Sanlúcars beliggenhet svært viktig. Byen tilhørte hertugene av Medina Sidonioa, som hadde store privilegier på sjøhandel. I 1519 startet en flåte på fem skip og 265 mann, under ledelse av Fernando Magellan, fra Sanlúcar, på første etappe av det som skulle bli en verdensomseiling. I 1522 kom kun ett skip, med en besetning på 18 tilbake til Sanlúcar, men de hadde bevist at kloden er rund.

Dagens Sanlúcar har et hyggelig sentrum med gågater, historiske bygninger og minnesmerker. Hovedgaten, Avenida Calzada Duquesa Isabel, fører til elven, der restauranter og barer ligger på rekke og rad. Her smaker både manzanilla og de hvite rekene spesielt godt.

Annonse

I Sanlúcar ligger også vinprodusenten Barbadillo. Barbadillo-familien produserte den første manzanillaen i 1821. De er en av de ti største og eldste familiebedriftene i Spania. Opp gjennom årene har de ekspandert kraftig og tilbyr i dag en stor portefølje manzanilla, sherry, brandy og andre viner. I selskapet inngår også Bodegas y Viñedos Vega Real, i DO Ribera del Duero, og Bodega Pirineos, i DO Somontano. De er den største manzanilla-produsenten og i Sanlúcar har de en stor bodega og tar gjerne imot besøkende vinturister. Deres manzanilla er tilgjengelig på polet, Barbadillo Solear Manzanilla (V-pris NOK 99,90/ 37,5 cl). Fersk, saftig og litt saltaktig, nyansert preg av blomster med nøtt, mandel og eple, god lengde. Norsk importør er Optimum Wines.

Sherry-fakta

* Sherry passer godt alene som aperitiff, eller til mat. Servér gjerne tapas og sherry. Forfriskende sherry servert med spanske oliven, krydrede kjøttboller og skinke.

* De fleste sherryer har lite kalorier – 50 ml tørr sherry har bare 58 kcal.

* Det er en gane-rens. Fino sherry renser ganen etter hver slurk, noe som vil bidra til å få frem mer av smakene i maten.

* Sherry inneholder antioksidanter som hjelper til med å kontrollere kolesterolnivået.

Fire av de mest produserte sherryene, oloroso, manzanilla, fino og amontillado, ble testet og alle fire økte kroppens produksjon av "god" kolesterol, som medisinske eksperter mener hjelper til med å frakte potensielt skadelig kolesterol bort fra arteriene og tilbake til leveren.

Annonse

* Sherry inneholder lite konserveringsmidler, så det anbefales at innholdet i flasken brukes så snart som mulig etter åpning.

 

Ledige stillinger – reiseliv