Foto

H2W Studio

Juleakevitt

Solerametoden - fra 1988 til evigheten

Publisert: 24. november 2022 kl 11.31
Oppdatert: 24. november 2022 kl 11.31

Suksessoppskriften er at deler av akevitten er modnet i henholdsvis ett og to år, og resten kommer fra en blanding som inneholder akevitt fra alle tidligere årganger. 2022-utgaven er intet unntak, og 34 tidligere årganger sørger for en unik smaksopplevelse som kompletterer den norske julematen. 

– Med fyldig og avrundet smak med innslag av vanilje, brente mandler og tørket frukt fra fatmodning, passer denne aromatiske akevitten til tradisjonell julemat, og spesielt ribbe. Den har også et avrundet krydderpreg med innslag av karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.

Gilde Juleaquavit 2022 (V-pris NOK 419,90). Gyllen farve. 40% vol. alkohol.

Rik aroma med innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag av karve, anis, koriander, søt sitrus og florale noter.

Fyldig og avrundet smak med innslag av vanilje, brente mandler og tørket frukt fra fatmodning.

Sammenlignet mot 2021: Årets utgave har noe mer fatfylde enn fjorårets utgave. Solera-prinsippet sikrer den velkjente smaksopplevelsen fra år til år. Passer fortsatt perfekt til tradisjonelle norske juleretter og spesielt ribbe.

Til desserten derimot er Gilde Juleakevitt Ekstra Modnet en sikker vinner. Årets utgave er den trettende i rekken, og er satt sammen av utvalgte akevitter som har modnet minimum fem år på spesielt utvalgte sherryfat. Gilde Juleakevitt Ekstra Modnet har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme, og den lange modningen har gitt den en enestående avrunding.

Saken fortsetter under annonsen

– Den bløte, men konsentrerte smaken med innslag av sjokolade, karamell, vanilje og tørket aprikos fra fatmodning, gjør dette til den perfekte avslutningen etter julematen sammen noe søtt, sier Atle Minothi.

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2022 (V-pris NOK 499,90). Mørk gyllen farve. 40% vol. alkohol. Ingredienser: Vann, nøytral potetsprit, krydderdestillat (blanding av klassiske akevittkrydder som bl.a karve, stjerneanis og fennikelfrø), sukker.

Rik duft med innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag av anis, lakris, varm sitrus og florale noter.

Bløt og konsentrert smak med innslag av vanilje, sjokolade, karamell og tørket aprikos fra fatmodning. Avrundet krydderpreg med innslag av karve, anis, lakris, varm sitrus og florale noter.

Sammenlignet mot 2021: Årets utgave har ligget på madeirafat og smaker mer av tropiske frukter, røstede nøtter og karamell. Fra fatmodningen kan du også finne preg av brente mandler og melkesjokolade. Den fortsatt like elegant og med en spesielt rik og karakterfull finish.

 

 

Saken fortsetter under annonsen