Stars du Nord

Stars du Nord - samisk mat på ny matfestival

Publisert: 1. juli 2022 kl 10.05
Oppdatert: 1. juli 2022 kl 10.05

­Fra 2. til 4. september samler den gastronomiske festivalen Stars du Nord Michelin, kokker og vinprodusenter fra Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island i den svenske Lappland-regionen, for å hylle den helhetlige og bevisste håndteringen av nordisk mat og vin.

Essensen i Stars du Nord er nærhet til naturen og råvarene vi henter derfra, bærekraft og en hyllest til samisk matkultur. Festivalen har fokus på bruken av hyperlokale og natursamlede matvarer.

Festivalen starter i Jukkasjärvi, i nærheten av Kiruna, hvor de ti inviterte Michelin-kokkene skal tilberede retter inspirert av samisk matkultur, i kombinasjon med håndlagde produkter av nordiske råvarer. Under festivalen vil besøkende kunne oppleve blant annet et lokalt marked, reindrift og samiske musikere.

To av de inviterte Michelin-kokkene har norsk bakgrunn. Den ene er svenske Mikael Svensson, som står bak konseptet Kontrast i Oslo. Han startet sin karriere i Oslo på tidlig 2000-tall, og etter å ha jobbet for flere Michelin-restauranter i Europa i en årrekke, vendte han tilbake for å starte sin egen drømmerestaurant i Oslo. Resultatet ble Kontrast, hvor sesongvariasjoner, naturlige råvarer og lidenskap for det lokale står i fokus.

Den andre inviterte kokken er Christopher Davidsen, som står bak Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. Verdensmesteren i kokkekunst har etter gjenåpningen av Britannia i 2016, ledet Speilsalen til sin første Michelinstjerne, med et konsept hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og håndplukkede råvarer tilberedes med omsorg og respekt.

Etter starten av festivalen i Jukkasjärvi går «Nordens stjerner» videre til Harads, syd i Lappland. Svensk Lappland er en spennende region og dekker et område som er større enn hele Østerrike. "Varemerket" i regionen er dens nesten uberørte natur, i kombinasjon med sesongfenomener som midnattssolen, nordlyset og temperaturforskjeller, som kan utgjøre opptil 70 grader.

Festivalen vil være vert for to skogsmiddager, hvor alle ingrediensene er hentet innenfor en radius på 200 kilometer. Maten tilberedes ved hjelp av tradisjonelle metoder, ferskvann og over en åpen ild. Alle rettene ledsages av viner fra Norden, hvor det eksisterer et langt større mangfold enn de fleste er klare over.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv