I 2023 gikk 1. plassen til Espen Laumann og Nils Flatmark. 2. plassen til Øyvind Bøe Dalelv og Martine Espeland, mens 3. plassen gikk til Sondre Selland og Simen Johansen. 

Foto

OFG

Årets grønne kokk tilbake til Umami Arena

Publisert: 13. november 2023 kl 09.51
Oppdatert: 13. november 2023 kl 10.58

­For at forbrukerne skal ta sunne og grønne valg, gjelder det å ha et godt og smakfullt utvalg av «grønne» retter på menyen. Årets grønne kokk har vært arrangert igjennom 20 år, og aldri har interessen vært større.

– De to siste årene har vi også arrangert Nordic green chef etter samme modell, også det har blitt en fantastisk suksess, sier matfaglig ansvarlig Toril Gulbransen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

Hun er glad for at interessen blant kokkene, men også fra mediene, er økende.

– Det bekrefter at norske kokker er opptatt av å sette sunn og grønn mat på menyen. De er gode ambassadører for den grønne sektoren, sier hun.

Samtidig viser det at å ha grønn mat på menyen er en klar trend i tiden.

– En grønnere meny har aldri før vært så «hot» som nå, legge hun til.

Mange kokker har i etterkant av årets konkurranse vært spente på om det blir ny konkurranse på Umami Arena i 2025. Det blir det.

Saken fortsetter under annonsen

– Nå kan alle kokker glede seg til neste konkurranse! Den 19. mars 2025 går Årets grønne kokk av stabelen, og vi gleder oss veldig, sier Toril Gulbransen.

Den erfarne mateksperten i OFG vil samtidig rose landets kokker.

– Mange av dem er sitt ansvar bevisst når det gjelder å øke andelen grønt på tallerkenen. Det er en vinn-vinn-situasjon for helse, bærekraft og økonomi, konstaterer hun.  

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) setter stor pris på at konkurransen nå kan gjennomføres hvert 2. år, ettersom Umami Arena endrer takten fra hvert 3. til hvert 2. år.

– Det er mange som har ønsket at vi skulle arrangere konkurransen hyppigere enn hvert 3. år. Nå får vi det til og det er strålende, sier Toril Gulbrandsen, som samtidig lover at dette kommer til å bli nok en stor begivenhet på UMAMI Arena.

Start forberedelsene og finn en makker

Toril Gulbrandsen vil ikke røpe detaljer rundt oppgaven for neste konkurranse i 2025, likevel kan kokkene begynne å forberede seg. Årets grønne kokk gjennomføres som en lagkonkurranse bestående av to kokker.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi vet at deltakerne setter stor pris på det. Når vi har to kokker på hvert lag, står de fritt til å velge sin makker selv. I år var det 12 deltakere fordelt på 20 ulike serveringssteder. Bare det i seg selv er veldig gøy, avslutter den matfaglige eksperten i OFG, Toril Gulbrandsen. 

På tampen råder hun kokker som ønsker å delta til å finne seg en god samarbeidspartner og makker allerede nå. Da har man god tid til å samkjøre seg, samt å eksperimentere og komponere gode grønne retter som får dommerne til å juble.

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) organiserer konkurransen i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening Oslo. Samarbeidspartnerne er Bama Storkjøkken, Engrosfrukt AS, Odd Langdalen frukt & grønt, Servicegrossistene, Sportex, Figgjo og UMAMI Arena. Electrolux Professional er kjøkkenpartner for Umami Arena og setter opp konkurransekjøkkenene.