– Det å løfte de mindre kjente ingrediensene har alltid vært mitt hjerte nært, sier Anika Madsen.

Foto

John Asle Eivind Hansen / Salmon Eye

Bærekraftig sjømat i spektakulære omgivelser

Publisert: 29. mars 2023 kl 09.53
Oppdatert: 29. mars 2023 kl 09.53

Opplevelsessenteret Salmon Eye ble innviet i 2022. Designet er inspirert av formen til et lakseøye og er omgitt av Norges spektakulære natur, med fjord, fjell og isbre. Nå får Salmon Eye en ekstra attraksjon, når den eksklusive restauranten Iris med head chef Anika Madsen åpner dørene.

Anika Madsen er kjent for sin lidenskap for å oppdage nye ingredienser fra havet og sitt engasjement for bærekraft. Inntil nylig var hun sjefskokk på den anerkjente restauranten Fasangården i København.

– Det å løfte de mindre kjente ingrediensene har alltid vært mitt hjerte nært. Hvis jeg oppdager en ingrediens som vil føre til en grønnere fremtid, er jeg ikke redd for å tøye grensene. Men for å overbevise folk om å like det, må det smake virkelig godt, sier Anika Madsen.

Menyen på Iris blir som en historie. En historie om utfordringene og truslene mot det globale matsystemet, men også om ideer og forslag til fremtidige innovasjoner som kan hjelpe oss nærmere en løsning. Madsen har jobbet i flere av de beste restaurantene i København, som Michelinrestauranten Formel B og flere av restaurantene i Kadeau-gruppen. Før hun ble sjefskokk på Fasangården, ledet hun den anerkjente restauranten Roxie, der matlagingen hennes ga henne tilnavnet "umami-dronningen". For Anika er det å forlate København og bosette seg på den lille øya Snilstveitøy, en enestående mulighet til å komme så tett som mulig på det beste fra havet.

– Her på den norske kysten kan jeg utforske et helt univers under overflaten, som jeg bare kunne drømme om i København. Denne regionen tilbyr noen av verdens reneste og mest spennende sjømatprodukter. Jeg ser spesielt frem til å jobbe med lokale ingredienser og løfte dem opp til en gourmetopplevelse. Det er også en overflod av regionale produkter som viltkjøtt, sauemelk og sider, som vil ha naturlig plass på menyen, forteller Anika Madsen.

Salmon Eye er initiert og eid av Eide Fjordbruk, verdens første og eneste CarbonNeutral® sertifiserte lakseprodusent.

Kun tilgjengelig med båt

Saken fortsetter under annonsen

Iris ligger midt i fantastiske Salmon Eye i hjertet av Hardangerfjorden, rett utenfor Rosendal, i Kvinnherad Kommune. Restauranten er kun tilgjengelig med båt, og en kveld på Iris vil være en ekspedisjon i ordets rette forstand. 24 gjester per kveld vil få en uforglemmelig reise som inkluderer opplevelse av fjorden med elektriske båter, etterfulgt av en 18-retters middag i en spisestue med panoramautsikt over fjorden, isbreene og fjellene. Opplevelsen kombinerer gastronomi og bærekraft i en global sammenheng bygget på lokale ingredienser. I hvert rett er det en tilknytning til de unike bøndene, fiskerne og produsentene som leverer ingrediensene til rettene. Anika Madsen, som er Head Chef på restauranten, vil lede restauranten sammen med Nico Danielsen, som er restaurantmanager og har erfaring fra en rekke København-restauranter, som Formel B, Sletten og Uformel, Meyers Madhus og Sletten Kro.