Foto

Linda Wiken

Bocuse-sølv til Filip August Bendi

Publisert: 23. januar 2023 kl 21.14
Oppdatert: 24. januar 2023 kl 09.55

­Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. Mandag kveld 23. januar sikret Filip August Bendi og det norske teamet sølv i verdensfinalen i Lyon.

Team Norway består av kandidat Filip August Bendi, commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen. Sven Erik Renaa er teamets president.

Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or:

Gull: Danmark

Sølv: Norge

Bronse: Ungarn

Beste tallerkenrett: Frankrike

Saken fortsetter under annonsen

Beste fatrett: Sverige

Beste commis: Leon Haarberg Nilsen

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltagelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon.

Teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Omlag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

Norges 15 Bocuse-kokker har tilsammen vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i de 17 av totalt 19 verdensfinalene de har deltatt i siden 1987.

Filip August Bendi

Filip August Bendi er en uredd, målrettet og kreativ kokk som tidlig fikk interesse for kokkekonkurranser. Bendi var commis for Gunnar Hvarnes da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i verdensfinalen i Lyon i 2011. Som nyutdannet kokk fikk han innpass hos Noma, hvor han arbeidet ett år. Derfra gikk turen til Stockholm og kjøkkenet til Mathias Dahlgren på Matbaren. Her ble Bendi værende i tre år før han endte på restaurant Daniel i New York ett år.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidserfaringen tok han med hjem til Norge, hvor han ble kjøkkensjef på NB Sørensens Annen Etage i Stavanger. Siden 2018 har han jobbet som kreativ utvikler ved Thon Hotels i Oslo.

 

Ledige stillinger – reiseliv