Gastronomiens dag feires 18.juni

Gastronomiens dag feires 18.juni.

Gastronomiens dag skal feire kokkekunsten

Publisert: 8. juni 2023 kl 15.26
Oppdatert: 8. juni 2023 kl 15.26

­Dagen markeres over hele landet av restauranter, kokker, serveringssteder og andre med hjerte for god mat. Felles for alle er at det er det gode måltidet der man kan samles rundt bordet og nyte god mat sammen, som står sentralt.

– Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse som drivere av bærekraftige løsninger og stemning bærekraft. Vi oppfordrer alle med hjerte for mat til å markere Gastronomiens dag sammen med oss, sier Kristin Krohn Devold, adm. dir. i NHO Reiseliv.

Slik kan du være med å markere Gastronomiens dag

I anledning Gastronomiens dag 18. juni oppfordres restauranter og serveringssteder til å løfte frem sitt engasjement for bærekraftig gastronomi, med lokale og kortreiste råvarer. Dette for å vise det viktige arbeidet som kokker, restauranter og andre serveringssteder legger ned for å fremme bærekraftig gastronomi.

– Det viktigste med Gastronomiens dag er likevel å feire kokkekunsten, og å oppfordre hele befolkningen til å benytte dagen som en anledning til å samles rundt bordet på sin favorittrestaurant, understreker Krohn Devold.

Frem mot dagen vil NHO Reiseliv og Stiftelsen Norsk Gastronomi, sammen med kandidatene i Årets Kokk 2023, sette fokus på dette i digitale og sosiale kanaler med emneknaggen #gastronomiensdag.

Bærekraftig gastronomi i sentrum

Saken fortsetter under annonsen

Norske kokker og serveringssteder kan gjennom sitt virke være aktive pådrivere for bærekraft i alle ledd, fra innkjøp til drift og servering. Kokkene har en sentral rolle i det grønne skiftet, og dette er noe vi ønsker å sette i søkelyset på Gastronomiens dag, forklarer daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.

– Gjennom dette initiativet og markeringen, håper vi å sette i gang gode samtaler om gastronomi og bærekraft, om kokkenes rolle i det grønne skiftet, som vi mener på enda mer synlige måter kan ta ledertrøya på for å utvikle og fremme bærekraftige, sunne, naturlige, gode og ikke minst minneverdige måltider, avslutter Arne Sørvig.