Restaurant

Halvparten av oss skal på julebord

1 av 2 skal på julebord i år, 7 av 10 skal på julebord i regi av jobb. Det utgjør 1,3 millioner nordmenn, og er på linje med fjorårets sesong, som var første normalår etter pandemien.

Publisert Sist oppdatert

­Det er NHO Reiselivs ferske julebordundersøkelse, gjennomført av Kantar, som viser dette.

– Julebord er en viktig førjulstradisjon for mange nordmenn. Det er en tid for å samle kollegaer og venner, nyte god mat og drikke, og godt selskap. I likhet med i fjor skal mange på julebord, spesielt med jobben, på et offentlig serveringsted. Det er nok fordi arbeidsgiver ser verdien av å arrangere gode, sosiale møteplasser for sine ansatte, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Mange skal på restaurant

Det er fortsatt vanligst å ha julebord ute, og 6 av 10 skal feire julebord på en restaurant eller et offentlig serveringssted. Flere melder om gode bookingtall foran årets sesong:

– Vi har veldig bra med bookinger og antallet overstiger fjoråret, så vi er veldig fornøyde. Så langt virker det ikke som at folk holder igjen. De vil kose seg, og julebord skal de på, sier Jørn Lie, daglig leder og eier av Gamle Raadhus og Vaaghals i Oslo.

Dag Sandhei Braathen, hotelldirektør ved Scandic Ambassadeur, melder også om positive tall og flere fullbookede julebordkvelder: – Forbruket er stort sett det samme, om noe, så er det kanskje noe mindre midler benyttet på underholdning.

Alexander Skjefte, daglig leder ved E.C. Dahls Pub og Kjøkken i Trondheim, sier han ser noen endringer i julebordbestillingene:

– Vi ligger foreløpig rett bak fjoråret på bookinger for november og desember, omsetningen for november blir litt over 2019, men med en god del færre gjester. Desember ser ut til å bli på 2022-nivå, noe som er ganske langt over 2019. Det er færre av de store selskapene og flere mellomstore på 30 til 50 personer.

Strammere økonomi påvirker bookinger

Selv om antallet som skal på julebord holder seg stabilt, er det en del reiselivsaktører som melder om færre julebord-bestillinger sammenlignet med tidligere.

– I de største byene ser vi at aktørene stort sett opprettholder de samme gode bookingtallene som tidligere. Men særlig ute i distriktene så er det noen hoteller og spisesteder som melder om en nedgang i antall julebordbestillinger. Dette skyldes nok tiden vi lever i og at folk har fått dårligere råd, noe som påvirker beslutningen om å spise ute, sier Krohn Devold.

Videre, viser undersøkelsen at det er desember som er den store julebordmåneden. 52 prosent sier de skal på julebord i desember, mot 34 prosent i november. Fire prosent opplyser at de skal på julebord i januar. Sammenlignet med 2022 viser undersøkelsen et høyere antall som skal feire julebord i private hjem, eller i lokaler på arbeidsplassen.

Powered by Labrador CMS