Foto

Prykhodov/iStock

Kortbruken økte 4 prosent i fjor, størst økning innen reiseliv, restauranter og uteliv

Publisert: 9. januar 2023 kl 10.26
Oppdatert: 9. januar 2023 kl 10.26

Størst var økningen målt mot året før innen reiseliv, restauranter, uteliv, fritid og underholdning. Den største nedgangen er innen sport, elektronikk, hjem, hobby, mat og drikke (som omfatter dagligvarer og Vinmonopolet).

Utviklingen endret seg i løpet av høsten. Fra september og utover mot årets slutt ble det notert negativ vekst i kortbruk målt mot fjoråret.

– Dette tyder på en endring i nordmenns økonomiske atferd, selv om det fortsatt er gode muligheter for ytterligere innstramming, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB.

Kombinasjonen av reallønnsnedgang og en kortbruk stadig over normalen, førte i 2022 til at nordmenn måtte tære på oppsparte midler for å opprettholde forbruket.

Under pandemien gikk større del av forbruket til å handle varer, siden mange tjenester ikke var tilgjengelige på grunn av restriksjoner. Da disse forsvant var det svært mange som så ut til å ha utfordringer med å finne tilbake til normal kortbruk, viser bankens gjennomgang. Mange opprettholdt høy varehandel samtidig som kortbruk på tjenester fikk en ketsjupeffekt.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv