Restaurant

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth utfordrer sin svenske kollega, landbruksminister Peter Kullgren, til vennskapelig kokkekamp under Bocuse d`Or Europe i Trondheim. Bildet er fra et besøk i London der dagens fisk (selvfølgelig) var norsk. Foto: NFD

Britene får ikke nok norsk fisk til fish & chips

Storbritannias beste fish & chips er kåret. Norsk torsk sto på menyen og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut hovedprisen da britene feiret nasjonalretten under National Fish & Chip Awards 2024.

Publisert Sist oppdatert

­– Storbritannia er et av de største og viktigste markedene for norsk sjømat, særlig for hvit fisk. De siste årene har det vært flere utfordringer i verden rundt oss, Brexit, pandemi og krig preger internasjonal handel. Både myndighetene og næringsaktører har jobbet for å bevare og styrke det tette samarbeidet og handelsrelasjonene med Storbritannia, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Hvert år spiser briter mer enn 170 millioner måltider med fish & chips. Norge leverer rundt 25 prosent av fisken som brukes i britenes hurtigmatfavoritt. Torsk er den mest populære fisken, etterfulgt av hyse.

– De som lager fish & chips er stort sett små, familiedrevne bedrifter. De brenner for å levere de beste produktene til sine kunder, og stiller krav til smak, konsistens og bærekraft. Og de får ikke nok av torsk og hyse fra Norge, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Under årets prisutdeling ble det servert norsk torsk fra det kombinerte snurrevad og linefartøyet Østerfjord, som har hjemmehavn på Austevoll.

Storbritannia er det største enkeltmarkedet for norsk hyse målt i verdi og et betydelig marked for norsk torsk. I 2023 leverte Norge nærmere 15.000 tonn torsk til Storbritannia, og i overkant av 17.000 tonn hyse basert i direkte eksport.

De beste fish & chips aktørene kommer til Norge

Årets vinnere vil bli invitert til Ålesund for å lære mer om opprinnelsen til råvaren fra Norge.

– Her får de oppdatert kunnskap om vårt strengt regulerte fiske, bærekraftig forvaltning og norske råvarer. Når de er tilbake i Storbritannia kan de dele kunnskapen med sine kolleger og kunder, og med trygghet vite at de selger bærekraftig sjømat, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Powered by Labrador CMS