
Ny veileder om bærekraft og forsøpling for horeca
Hold Norge Rent lanserer sin første veileder om bærekraft og forsøpling i horecabransjen. Veilederen «Bærekraftige tiltak i Horecabransjen. En veileder for mindre forsøpling», ble presentert 27. februar. Den tar utgangspunkt i hvordan horecabransjen kan ta bærekraftige valg som bidrar til arbeidet mot forsøpling.
Ved hjelp av konsepter utviklet av Hold Norge Rent, skal veilederen hjelpe horecabransjen i det viktige arbeidet mot forsøpling. Veilederen tar utgangspunkt i:
- Forsøplingsrisiko: som gir kunnskap om hvordan forsøpling oppstår
- Forsøplingslivsløpet: for å forklare hvordan forsøpling er ressurser som lekker ut av den sirkulære økonomien
- Tiltakspyramiden: som konkret viser hvor virksomheter skal begynne arbeidet mot forsøpling
Videre skal veilederen hjelpe Horecabransjen å få en oversikt over regelverk knyttet til bærekraft og forsøpling, samt avfallshåndtering på arbeidsplassen.
Færre produkter
Det aller mest effektive tiltaket mot forsøpling er å få færre produkter totalt i omløp. Vurder om et produkt, en emballasje eller tjeneste i utgangspunktet er nødvendig. Produkter må utnyttes mest mulig. Unngå å produsere ting i dårlig kvalitet og med kort levetid, og vurder om engangsprodukter kan erstattes med flergangsprodukter. Unngå også porsjonspakninger der man heller kan anvende store forpakninger, eksempelvis for salt og pepper. Dette kan også redusere kostnader.
Kunnskapsformidling
Det er et generelt behov for kunnskapsheving om forsøpling i virksomheter, hos kunder og leverandører. Formidling handler om intern forankring og ekstern kommunikasjon. Tiltak mot forsøpling bør sees i sammenheng med, og defineres i, virksomhetens overordnede bærekraftstrategi. Når tiltakene formaliseres og alle har innsikt i bakgrunnen for tiltakene, blir det lettere å innføre endringene.
Merkeordninger og sertifiseringer hjelper forbrukere å ta informerte og bærekraftige valg. Svanemerket, Debio og Green Key er eksempler på merkeordninger og sertifiseringer som hjelper med å velge bærekraftige virksomheter, produkter og tjenester. Helhetlige ordninger, som Green Key og Svanemerket, dekker flere aspekter av bærekraft og avfallshåndtering. Delvise ordninger, som Debio, fokuserer på spesifikke områder. Selv et Svanemerket engangsprodukt er ikke fullstendig bærekraftig, da det fortsatt kan ende som forsøpling i naturen etter bruk. Merkeordninger bidrar til å redusere miljøpåvirkning, men løser ikke forsøplingsproblemet alene.
Les veilederen her:
Ny veileder om bærekraft og forsøpling for Horecabransjen