Annonse

Coronasommeren 2021 og tiden etterpå

Endelig, etter måneder med råd om å unngå unødvendige reiser også i eget land, gjør nordmenn seg nå klare for sommerferie i Norge. Endelig er det aktivitet igjen. Flere enn noen gang planlegger å besøke hoteller og andre overnattingstilbud. Det er mer å glede seg over enn på lenge.

Men sommeren 2021 har en bismak. Det internasjonale reiselivet er langt fra oppe og går igjen, og de utenlandske gjestene uteblir. For incoming-bransjen og reisearrangørene er det katastrofalt. Men også for resten av næringen er dette alvorlig. Inntekter man sårt hadde trengt etter over ett år med pandemi uteblir. Vi i Virke er bekymret for høsten og for beskjeden fra regjeringen om at støtteordningene går mot slutten. Utsatte skatter og avgifter skal betales, med en skyhøy rente om kort tid.

«Jeg kan ikke fatte hvordan vi skal klare dette», sa et medlem til meg for kort tid siden. Det er ikke vanskelig å forstå at mange eiere, ledere og ansatte i reiselivsbedrifter er fortvilet. Tallene fra Virkes medlemsundersøkelse blant reiselivsbedriftene fra mai er ikke til å ta feil av: Nesten 1 av 3 virksomheter opererte på under 10 prosent kapasitet sammenlignet med før virusutbruddet. Nesten halvparten hadde store likviditetsproblemer. 30 prosent av virksomhetene svarte at de stod i fare for å ikke kunne dekke sine utgifter i løpet av de tre neste månedene. 38 prosent svarte at det er reell fare for at de går konkurs som følge av coronapandemien. 61 prosent av virksomhetene opplevde lavere ordreinngang for tredje kvartal sammenlignet med i fjor. Faktum er at det er beintøft.

Heldigvis er det nedgang i smitte både i Norge og Europa. Med varmere vær, flere vaksiner og et koronasertifikat, nærmer vi oss forhåpentligvis slutten på pandemien og restriksjonene. Snart vil aktiviteten økes ytterligere. Reiselysten er stor. Det blir bedre. Men frem til grensene igjen er åpne for reisevirksomhet som før, er det ikke til å komme unna at reiselivsnæringen vil trenge hjelp.

Vi i Virke vil fremover bruke tid på å jobbe for gjenåpning av internasjonalt reiseliv, for mer aktivitet innenfor rammen av det som er trygt. Vi vil bruke tid på å minne myndighetene på at selv om hele Norge er i gjenåpningsmodus, er det noen bransjer som kommer til å trenge hjelp og støtte lengre enn andre. Reiselivsnæringen må ikke sviktes i innspurten. Det vil ikke bare få konsekvenser for reiselivet selv, men også for alle de som jobber i næringen landet over og for mange lokalsamfunn. Virke skal fortsette å tale reiselivets sak. Fortsette innsatsen for hjelp og støtte helt til det ikke lengre er behov for det. Og oppi alt skal vi ta oss tid til å glede oss over lyspunktene, som fulle hoteller i juli og mer aktivitet.

 

 

 

Annonse
Annonse
Annonse