Annonse

Stengt på ubestemt tid

Det er ikke mange som kjenner noen som er blitt alvorlig syk som følge av covid-19, og langt færre kjenner noen av de vel 650 som har dødd her i landet. Derimot er det mange som kjenner noen som har mistet jobben, eller er blitt permittert. Mange titusen bransjefolk ved hoteller, serveringssteder og i reisebransjen forøvrig, har mistet hele, eller store deler av livsgrunnlaget det siste året. Mer enn hver tredje jobb ble borte i overnatting og servering, fra februar i fjor til februar i år.

Før påske stengte regjeringen i praksis ned det meste av reiselivs- og serveringsbransjen i hele landet. Til tross for at svært mange steder ikke har hatt noen som har testet positivt for covid-19. Likevel trer statsministeren og hennes kolleger, forbud og påbud ned over hele Norge. Regjeringen Solberg stenger alt og ber friske mennesker holde seg hjemme, istedenfor å beskytte risikogruppene.

Kristelig Folkeparti har iallfall fått full uttelling for en av sine viktigste kampsaker gjennom regjeringsdeltagelsen, full skjenkestopp i hele landet! Av erfaring, ikke minst fra Oslo, er det likevel klart at skjenkestopp kun stopper skjenking, ikke virus. Politikerne har vedtatt så mange drakoniske regler, at de selv har mistet oversikten over og forståelsen av hvor vidtgående de er, det har vi sett flere eksempler på.

Kassen er tom hos de fleste reiselivsbedriftene nå. Når status skal gjøres opp, i de mange evalueringene som kommer når krisen er over, er det nok flere som har bukket under på grunn av myndighetenes nedstengninger, enn av pandemien. F.eks. bedrifter som har måttet permittere, noen av dem for tredje eller fjerde gang, får en kjemperegning når de gang på gang må dekke de ti første dagene. Disse kostnadene må bli dekket av staten, når årsaken til permittering er pandemien.

Det er utrolig hvor tålmodige folk flest har vært det siste året, men vi orker ikke mer nå, vi vil ha livene og jobbene våre tilbake. Politikerne kan ikke holde samfunnet nedlåst til det ikke er flere som tester positivt, i så fall kommer det til å ta år. Vi har så langt hørt om den engelske varianten av det kinesiske viruset, og den syd-afrikanske, mye taler for at det kommer flere. Det er langt ifra sikkert at vaksinene hjelper mot alle nye varianter.

Regjeringen må nå gi befolkningen håp om at denne elendigheten snart er over. De må spikre noen datoer og lage en exit-strategi, for når livet kan normaliseres. I England, altså den delen av UK der 84% av befolkningen bor, har regjeringen satt 17.mai som gjenåpningsdato for puber og andre serveringssteder og 21.juni for opphevelse av andre restriksjoner. Alt under forutsetning av at vaksineringen og smittebekjempelsen ellers går etter planen. Statsminister Boris Johnson har utelukket en null-covid-strategi, hvis ikke kunne restriksjonene blitt videreført i årevis. Det samme bør den norske regjering gjøre, for å gi folk håp og en dato å jobbe mot.  

 

 

Annonse
Annonse
Annonse